Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Rendkívüli közgyűlést hirdettek a traumatológusok a budapesti ellátás kritikus helyzete miatt

Ez a cikk több mint 4 éves.

A Magyar Traumatológus Társaság vezetősége június 21-e péntekre rendkívüli közgyűlést hívott össze tagjai számára a munkavégzés feltételeinek kritikus helyzete miatt – számolt be róla a 444-en Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő.

Mint a szervezet levelében írja:

„A közgyűlés összehívásának elsődleges oka, hogy a budapesti traumatológiai ellátás a személyi és tárgyi feltételek kritikus helyzete miatt már most is összeomlással fenyeget, a vidéki ellátás pedig változatlan feltételek esetén hamarosan kritikussá válhat… A fővárosban lévő magas progresszivitási szintű traumatológiai ellátóhelyek már most oly mértékű szakorvos hiánnyal dolgoznak, hogy egyes helyeken már alig, vagy nem tudják biztosítani a személyi minimumfeltételeket…Jelenleg a traumatológiai ellátó hálózatban összességében sem a személyi, sem a tárgyi és eszközfeltételek nem biztosítottak a biztonságos, magas színvonalú, a sérülteknek egyenlő feltételeket biztosító sérültellátáshoz. Ennek alapvető oka a sürgősségi traumatológiai ellátásban dolgozó orvos és szakdolgozók anyagi és erkölcsi megbecsülésének és elismerésének hiánya, a megfelelő anyagi-, élet- és munkakörülmények biztosításának elégtelensége, valamint a traumatológiai beavatkozások tarthatatlan alulfinanszírozása, amely nem teszi lehetővé a biztonságos, folyamatos és egyenlő esélyű sérültellátást.”

Májusban 84 traumatológus mondta fel önkéntes túlóraszerződését a Péterffy baleseti központjában, miután hiába kértek fizetésemelést és sérelmezték, hogy bérük elmarad más szakorvosokétól. Az orvosok felmondása azonban csak egy tünete, nem a kiváltó oka volt a kialakult válsághelyzetnek, ahogy az is, hogy a Hableány balesetében kimentett hét, könnyebben sérültet sem tudta egyszerre befogadni a budapesti ellátórendszer.

A négy baleseti központból Kunetz szerint mindössze 2-3 tudja biztosítani a kellő számú szakorvost egy súlyosan sérült ember ellátásához, a területet pedig régóta erőforráshiány sújtja.

Mindezek tetejébe az egészségügyért felelős államtitkár a problémára úgy reagált, hogy az ellátás erősítése helyett a négyből egy ügyeletes intézmény adott időközönként pihenőnapot kap, és főszabály szerint a többszörösen súlyos sérültek helyett a többi beteget látja el.

Az egészségügyi szakértő szerint olyan súlyos a helyzet, hogy „amennyiben ezt a jelenleg is alultervezett ellátást tovább csökkentik, egy megyei szintű közepes méretű balesetet sem fognak a fővárosban túlélni”.

Ma számoltunk be arról is, hogy a 48 000 tagot számláló Magyar Orvosi Kamara elkezdte felmérni tagjai között az aktív nyomásgyakorlásra való hajlandóságot, miután sikertelennek bizonyultak a kormánnyal történő bértárgyalások, Varga Mihály pedig bejelentette, az idén már semmiképp sem kapnak béremelést az orvosok.

(444)