Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ha kilencedszerre is leszavazzák a fideszesek a XV. kerület költségvetését, a Kúria állíthatja össze

Ez a cikk több mint 4 éves.

Miután összesen nyolc alkalommal szavazta le a fideszes ellenzék a baloldali vezetésű 15. kerület idei költségvetését, Németh Angéla polgármester nyilvános költségvetési egyeztetést kezdeményezett. A tavaly ősszel időközi választáson megválasztott DK-s polgármesternek ez a végső próbálkozása a kerület képviselő-testületében a megegyezés kivívására, mielőtt elérkezik a Kúria által megszabott határidő.

Ez a határidő október 11, ekkorra szólította fel a Kúria a képviselő-testületet arra, hogy alkossa meg az önkormányzat 2019-es költségvetését. Ha a testület megint leszavazza a tervezetet, akkor az önkormányzat nyilván nem fogja tudni teljesíteni a Kúria határidejét,

ebben az esetben pedig a kormányhivatal arra szólíthatja fel a Kúriát, hogy alkossa meg az önkormányzat költségvetését a képviselő-testület helyett.

A költségvetés, amit tehát már nyolcszor leszavazott a kerületi Fidesz, illetve a frakcióból belharcok miatt kizárt független képviselők, 9,3 százalékos béremelést irányzott volna elő a kerület kb. 1200 közalkalmazottnak. Emellett az áprilisi előterjesztésben az is szerepelt, hogy a képviselők illetményét függesszék fel addig, amíg a kerületnek nincs költségvetése, mivel a Magyar Államkincstár az elfogadott büdzsé hiányában nem folyósította az idei kerületi normatívát, ezáltal pedig jelentős összegtől esett el az önkormányzat, amit részben orvosolhattak volna az illetmények.

A keddi nyilvános egyeztetésen, amire a képviselőtestület frakcióvezetői és a frakcióval nem rendelkező képviselők lettek meghívva, Németh Angéla polgármester azzal hangsúlyozta az elhúzódó költségvetési vita kártékonyságát, hogy felsorolta, az egyes közalkalmazottak hány százezer forinttól estek el az elmúlt 9 hónapban amiatt, hogy nem született döntés a béremelésükről. Például egy 20 év munkatapasztalattal és szakképzettséggel rendelkező kerületi dajka bruttó 190 ezer forintot visz haza jelenleg, és több mint 200 ezer forinttól esett el összesen az el nem fogadott költségvetés miatt.

Élő közvetítésünk az egyeztetésről.

Pintér Gábor, a helyi Fidesz elnöke és a kormánypárt kerületi polgármester-jelöltje azt kifogásolta, hogy az eddig beterjesztett 8 tervezet nem vette figyelembe a fideszes képviselők módosító javaslatait és nem reagált az általuk felvetett problémákra. Pintér szerint továbbá Németh megszavaztathatta volna a tervezetet május és szeptember között többször is, és azzal vádolta a polgármestert, hogy politikai manőverezés miatt tért rá újra a témára csupán októberben.

Pintérrel szemben a testület baloldali képviselői azt állítják, hogy a fideszes képviselők javaslatait figyelembe vették, ténylegesen benyújtott módosítóikat megtárgyalták. Pintér szerint a költségvetési tervezet nem változott lényegi módon az első verzió óta, tehát a fideszesek nyilván nem szavazták meg az újból benyújtott, szerinte változatlan tervezeteket.

Szilvágyi László LMP-s képviselő azzal reagált Pintér panaszaira, hogy a fideszes képviselők nem nyújtották be hivatalos módosító javaslatként azokat a kifogásaikat, amiket a polgármesterjelölt felszólalásában felsorolt. A módosítók hiányában pedig a testület nyilván nem tudta figyelembe venni a kormánypárti képviselők panaszait.

Az egyeztetést követően Németh Angéla a Mércének elmondta, hogy tavaly decemberben elfogadtak egy átmeneti gazdálkodási rendeletet, ennek alapján működtették a kerületet év eleje óta, tehát „nem pénze nem volt a kerületnek, hanem költségvetése”. Ugyanakkor felújításokat és beruházásokat nem tudtak ebben az évben eddig eszközölni.

Németh „nagyon reméli, hogy az önkormányzati választást követően egy biztos többséggel” a háta mögött meg fogja tudni alkotni a kerület költségvetését.

Rövid interjúnk a polgármesterrel az alábbi videón megtekinthető:

Címlapkép: A 15. kerületi önkormányzat képviselő-testületének frakcióvezetői és Németh Angéla polgármester. / Mérce