Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egyre terjed a sertéspestis, de a választások előtt úgysem születik megoldás

Ez a cikk több mint 4 éves.

A 444 tegnap este értesült róla: Budapest közelében egyre terjed a sertéspestis – Pilisi Parkerdő Zrt. Budakeszi Erdészetének területén, a Disznóskert nevű részen a százhetvenet is meghaladta az eddig megtalált tetemek száma. Ahogyan arról mi is beszámoltunk előző héten: vélhetően azért nem teszik meg a megfelelő intézkedéseket az ASP (afrikai sertéspestis) megállítására, mert a drasztikus intézkedések negatívan befolyásolnák a hagyományosan Fidesz-szavazó, vidéki gazdákat az önkormányzati választások előtt.

A lap megkeresésére a Nébih megerősítette: a disznók vélhetően az említett betegségben hullottak el.

„Valóban találtak elhullott vaddisznókat a Budakeszi Erdészet elkerített vadászterületén. Az állategészségügyi szolgálat haladéktalanul megkezdte a vizsgálatot, az még folyamatban van, eredménye a későbbiekben várható. Valóban erős a gyanú az ASP megjelenésére, mivel az elmúlt hetekben több olyan külföldi állampolgár is járt a területen, akik ASP-vel súlyosan fertőzött országból érkeztek”

Azt is hozzátették, hogy az országos főállatorvos már elrendelte az érintett területen a vaddisznótetemek fokozott keresését – ám más intézkedésekről még mindig nem esett szó.

A szóban forgó területen rengeteg, vadászok számára tenyésztett állat él, valamint egészen közel van a budai erdőkhöz.

Ahogyan arról előző héten írtunk: elviekben már megszületett az a szakértői ajánlásokat tartalmazó dokumentum, amelyben azt írják: a járvány terjedésének megakadályozására a legjobb lépés a háztáji tartásban nevelt disznók leölése, valamint a gazdák kártalanítása lenne. Több sertéstelepen is leöltek már állatokat, közel ötezret, de a valódi megoldást az otthon tartott disznók likvidálása jelentené, ugyanis jellemzően ott nem tartják be olyan szigorúan a járványügyi intézkedéseket.