Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Csak együtt fog menni: így sztrájkoltak a klímaválság ellen a Kossuth téren

Ez a cikk több mint 4 éves.

Előző héten kezdődött a globális klímahét, amelynek célja, hogy felhívja a társadalom és legfőképp a döntéshozóink figyelmét: a klímaválság nem a jövő problémája, most kell cselekednünk, méghozzá sürgősen.

A klímahetet a mai napon egy globális klímasztrájkkal zárták le, amelyet az Extinction Rebellion és a Fridays For Future magyarországi aktivistái szerveztek: a demonstrálók a Clark Ádám téren kezdtek gyülekezni, majd a Kossuth téren kötöttek ki.

Omlik össze a természeti rendszer, ami a társadalmunk és az életünk alapját jelenti. Egy olyan új szemléletmódra van szükségünk, amiben a gazdasági érdekek nem írják felül a természet megőrzését és az emberi jóllétet!

-hívtak sztrájkolni a szervezők.

Tüntetők a Kossuth téren. Fotó: Szemenyi Barabás

A Kossuth téren az első beszédet a Fridays For Future egyik magyarországi aktivistája, Macskásy Éva mondta el.

„Kisgyerekként megterveztem a jövőmet, végiggondoltam céljaimat, sikeres karrierről és gondtalan életről álmodtam. Arról, hogy biológusként az élővilág tanulmányozásával és védelmével töltsem napjaimat. Most, húsz évesen azzal kell szembesülnöm, hogy egy külső tényező keresztbehúzzam a számításaimat.”

– keztde Macskásy beszédét, amiben arről az elkeseredettségről mesélt, amely miatt magát a Fridays For Future mozgalmat is életrehívta Greta Thunberg: a fiatalok ugyanis úgy érzik, a klímaválság (és azt azt előidéző politikai hatalom) ellopta a jövőjüket.

Fotó: Szemenyi Barabás

Nyírő Fanni és Rákos Dominik, az Extinction Rebellion aktivistái csoportjuk követeléseit ismertették a magyar kormány felé:

  1. követelik az ökológiai és éghajlati vészhelyzet azonnali kihirdetését,
  2. követelik, hogy Magyarország nettó szén-dioxid kibocsájtása 2025-re nulla legyen,
  3. követelik a megfelelő állampolgári és szakértői jelenlétet a döntéshozatalban.

Sipos Katalin, a WWF munkatársa arra emlékeztet: jelenleg több „gyilkos problémával” is szembenállunk: ezek közül csak egy a klímaváltozás.

A másikat a túlzott környezethasználat, illetve az erőforrásokkal pazarló módon gazdálkodás okozza: a hetvenes évektől idáig a gerinces állatok mintegy hatvan százaléka halt ki.

Tüntetők a Kossuth téren. Fotó: Mérce

Merza Péter pedig mintegy hatvan civilszervezet üzenetét hozta el a Kossuth térre: azt mondta, üdvözlik a fiatalok klímamozgalmát, azt, hogy azért álltak ki, amiben hisznek és amiért emberek ezrei már régóta harcolnak.

„Csak együtt tudunk megbírkózni a klímaválsággal. Mi, civilek, magánszemélyek, mindannyian, akik ezen a bolygón élünk: meg kell hogy tegyük a saját lépéseinket a fenntarthatóság felé. A változáshoz mindenkire szükség van.”

A követekző felszólaló, Mező János, a Greenpeace Magyarország igazgatója arról mesélt: 15 éve még teljesen más volt a társadalmi diskurzus a klímaváltozásról- az első előadásaik egyikén azt kérdezték tőle: miért szól bele az életükbe, miért mondja meg, mit kellene tenniük –  mi köze neki ahhoz?

„Ma már tudjuk: mindenkinek köze van ehhez.”

-célzott rendszerszerű fellépés fontosságára.

A demonstrációnak pontban egy órakor lett vége, amikor is az egyik szervező a színpadon állva, telefonja ébresztőjének hangjával jelezte: itt az ideje felébredni és cselekedni.

A sztájkon a Mérce egyik kollégája is részt vett, az akkor készült videó itt megtekinthető:

Címlapkép: III. Klímasztrájk a Kossuth Téren. Kép: Szemenyi Barabás