Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Greta Thunberg a világ vezetőinek az ENSZ-klímacsúcson: „Önök ellopták az álmaimat és a gyermekkoromat!”

Ez a cikk több mint 4 éves.

Megrázó beszéddel nyitotta meg idén az Egyesült Nemzetek Szervezete New York-i klímacsúcsának első napját Greta Thunberg, az iskolai klímasztrájk-mozgalom (Fridays for Future) elindítója. Thunberg, aki a klímaktasztrófa ügyében radikális változásra hívja fel rendszeresen a világ döntéshozóit, most szembesítette őket azzal,

a klímaváltozásra megfogalmazott terveik elégtelenek, és megoldási javaslataik a „minden maradjon a régiben, és alig létező, új technikai megoldások” keverékei, így pedig semmit sem érnek a világon.

Ráadásul az ENSZ klímatervében Thunberg szerint még a gyorsító folyamatokkal, úgynevezett „átfordulási pontokkal” sem számolnak, amelyek bármikor katasztrofálissá gyorsíthatják a klímavészhelyzetet a Földön.

Kiemelte, a világ vezetői szerinte az elmúlt 20 évben csupán „üres szavakat kínáltak”, ezzel pedig „ellopták álmainkat, és gyermekkoromat is.”

„Hogy merészelik ezt?” – kérdezte meg beszéde több pontján is a láthatóan felzaklatott 16 éves lány.

Thunberg aláhúzta azt is, miközben

„tömeges kihalás elé néz az emberiség, ti tündérmeséket próbáltok meg eladni az örökké tartó gazdasági növekedésről és profitról.”

Szerinte azonban vége annak az időnek, amikor az elnökök, bankvezére és gazdasági döntéshozója „elárulta” a jövő generációit, miközben azok a klímaváltozás folytonosan nagyobb fenyegetése közepette tőlük várták az útmutatást.

„Ha úgy döntötök, ismét csalódást okoztok, sohasem bocsátunk meg nektek!”

hangsúlyozta, hozzátéve, az ő generációja „már felébredt”, megmozdult, és ha a világ vezetői nem tartják fontosnak a gazdaság, és politika alapvető és elégséges megváltoztatását, majd a világ ifjúsága eléri azt nélkülük.

„És a változások jönnek, akár tetszik ez Önöknek, akár nem!”

-fejezte be minden eddiginél hevesebb beszédét Greta Thunberg.

A svéd aktivista szavait a legújabb, szeptember 17-én közzétett tanulmány szerint a gyorsító folyamatok, amelyekről Thunberg is beszélt, a század végére nem 1,5, vagy három de realisztikusan akár 6-7 celsius fokos átlaghőmérséklet-emelkedést eredményezne, ezzel pedig a Föld lakhatatlanná válna 2100-ra.

Ezzel szemben a 2015-ös párizsi klímaegyezmény nagyjából 2 celsius fokos átlaghőmérséklet-emelkedést prognosztizált, és erre készített terveket.

Greta Thunberg a hétvégén New Yorkban beszélt több tízezer tüntető előtt a hétvégi globális klímasztrájk ottani eseményét, amelynek keretében világszerte milliók vonultak utcára azonnali, gyökeres változásokat követelve. Budapesten az eseményre e hét pénteken, a Clark Ádám téren kerül majd sor.

A New York-i klímatanácskozáson részt vesz és ott várhatóan fel is szólal Áder János, Magyarország köztársasági elnöke is. Tőle az ellenzéki pártok az elmúlt hetekben azt szerették volna megtudakolni, pontosan mi a magyar terv az egyre súlyosbodó helyzet kezelésére, választ azonban nem kaptak a klímacsúcs előtt.

(The Guardian)