Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az ellenzék közösen követeli az ENSZ-csúcs előtt, hogy Áder foglalkozzon a klímavészhelyzettel

Ez a cikk több mint 4 éves.

A helyszínt biztosító rendőrök karéjában, közösen szólították fel Áder János köztársasági elnököt az ellenzék parlamenti képviselői arra, minél előbb tárja a parlament elé a köztársasági elnök a magyar klímaváltozás-terveket, és az ellenzékkel közösen dolgozzanak ki a kialakuló vészhelyzetre egységes tervet.

A sajtótájékoztatót a Mérce élőben is közvetítette:

Schmuck Erzsébet, az LMP országgyűlési képviselője a sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, jövő hétfőn, szeptember 23-án Áder János is részt vesz majd az ENSZ rendkívüli klímacsúcsán, New Yorkban, és elmondta, továbbra is kíváncsian várják a köztársasági elnök terveit arról, mi lesz ezen a csúcstalálkozón a magyar álláspont a szén-dioxid kibocsátás csökkentésének kérdésében.

Elmondta, az LMP klímavészhelyzet-határozatát Áder korábban kritizálta, erre válaszul pedig közölte:

„a klímaváltozást és a magyar embereket nem érdekli, mit deklarál a köztársasági elnök, az embereket egyedül az érdekli, mit kíván tenni a kormány.”

A sajtótájékoztatót a Sándor palota előtt a szokásosnál komolyabb rendőri biztosítás is kísérte.

Az ellenzéki, parlamenti pártok nevében egy-egy ember szólította fel Ádert arra, végre érdemben is foglalkozzon a klímavészhelyzet kérdésével, és dolgozzanak ki pártokon felüli, a társadalom szélesebb rétegeit is bevonó tervet a helyzet kezelésére.

A sajtótájékoztatón ugyancsak megjelent Karácsony Gergely közös ellenzéki főpolgármester-jelölt mindehhez hozzátette, „végtelenül szomorú” azzal kapcsolatban, hogy a kormánypártok nem mentek el a szerdai, rendkívüli ülésre, és „nem veszik elég komolyan” a klímahelyzetet. Hozzátette, az ENSZ főtitkárának ajánlásaiban komoly szerepet kaptak az önkormányzatok, ezért programjának szerves része a főváros zöldítése is.

Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt és Schmuck Erzsébet, az LMP képviselője közösen indultak el a Sándor palotához, hogy a tegnapi, rendkívüli parlamenti ülésre kidolgozott határozati javaslatukat petíció formában Ádernek is átadják.

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő szerint a Sándor palota és a köztévé a kormány „safe space”-e mivel az ellenzéki képviselőkkel és az emberek többségével szemben szerinte a kormánypártok és a köztársasági elnök „nem hajlandó érdemben foglalkozni” a klímaváltozás kérdésével, inkább azt a nyugati „szélsőrepublikánus-szélsőjobboldali” csoportot támogatnák, akik „kiszívnák a Föld erőforrásait” a profit érdekében.

Áder János korábban Nyíregyházán, a Közgazdász-vándorgyűlésen jelentette be, szerinte Magyarország tervei szerint 2050-ig érhetné el a „zéró karbon-kibocsátás” célját, ezzel pedig Magyarország az évszázad közepére „klímasemleges lett”. Azonban az ellenzék által közösen meghirdetett rendkívüli, a klímakatasztrófáról szóló, szeptember 18-i országgyűlési ülés a kormánypártok bojkottjával találta szembe magát, a Fidesz-KDNP-s kétharmados többségének hiányzása miatt pedig a beterjesztett javaslatot határozatképtelenség miatt a parlament nem tudta elfogadni.

Címlapkép: Mérce