Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Fidesz képviselői el se mentek a klímaváltozás miatt összehívott rendkívüli parlamenti ülésre

Ez a cikk több mint 4 éves.

Frissítés – az ellenzéki képviselők sajtótájékoztatót tartottak az ülés után

Miután a parlament rendkívüli ülése a Fidesz képviselőinek távolmaradása miatt határozatképtelen volt, ennek folytán berekesztették, az ellenzék képviselői közös sajtótájékoztatót tartottak az Országházban.

A sajtótájékoztatón a képviselők elmondták, a Fidesz úgy tesz, mintha a klímaváltozás valamiféle ellenzéki humbug lenne, miközben hatásait már bőven a bőrünkön érezhetjük.

Véleményük szerint a klímaváltozás témájának pártok fölötti témának kell lennie, hisz a kihívás pártállástól függetlenül mindannyiunkat érint.

Az ellenzék szerint a kormánynak konkrét vállalásokkal kell előállnia az ENSZ klímaügyi rendkívüli ülésére, ehhez képest továbbra sem veszik komolyan a problémát, annak ellenére, hogy a környezetvédőnek beállított Áder János is részt fog venni rajta.

Schmuck Erzsébet, az LMP politikusa elmondta, reményeivel szemben a Fidesz képviselői nem jelentek meg, hogy ambiciózus klímavédelmi terveikről beszéljenek,

„a kormány hallgatott, üres padsorok voltak, a miniszterelnöki szék is üres volt”.

A politikus elvárja, hogy a kormány komoly vállalásokat tegyen, komolyabbakat, mint a párizsi klímaegyezményben vállaltak.

Szabó Tímea a Párbeszédből elmondta, hogy habár az Európai Bizottság szerint a magyarok túlnyomó többsége fontos ügynek tartja a klímaváltozást, és az előrejelzések szerint

„a most születendő, születő gyerekek harmincéves korukra olyan körülmények között fognak élni, melyben háborúzni fognak az ivóvízért”.

A Jobbik felszólaló képviselője, Nunkovics Tibor szerint is elbagatellizálja a kormány az igenis súlyos problémát, holott a saját bőrünkön tapasztalhatjuk a hatásokat, például

„láttuk, hogy a mezőgazdasági termelésünkből a málna eltűnt, és jóformán csak külföldi málnát ehetünk Magyarországon, ez is a klímaváltozásnak az egyik hatása”.

A politikus kifejezte abbéli reményét, hogy nem pártja lesz az egyetlen jobboldali erő az országgyűlésben, mely komolyan veszi a klímaváltozás veszélyeit.

Gurmai Zita a szocialistáktól azzal kezdte beszédét,

„egyszerűen nem tudom eldönteni, hogy a kormány klímapolitikája vagy egyszerűen a gonoszságon, vagy a szimpla tudatlanságon alapul”.

Majd elmondta, a kimutatások szerint a szénerőművekből származó szennyezésből következő elhalálozások száma annyi, mint ahányan autóbalesetben meghalnak évente, ezért pedig a kormány felelős.

„Az elhalálozások közel kétharmadáért persze nem csak Magyarország felelős, hanem felelős Lengyelország, Németország, Csehország, és persze ezek az erőművek, erre mit tesz a magyar kormány? Fogja magát és közösen keresztbe fekszik ezekkel az országokkal a március végi EU-csúcson, hogy a 2050-es EU klímacélokat megpróbálja meghiúsítani.”

A politikus a helyzet elemzése során arra jut, hogy habár a fideszes pénzemberekre is hatással van a klímaváltozás, az sokkal súlyosabb hatással lesz azokra, akik nem tudnak maguknak egyéni megoldásokat vásárolni, ebből következően arra következtet, a kormány mégis inkább gonosz lehet, mint buta.

Arató Gergely szerint a klímaválság kérdése nemzetközi ügy, ahogy az élhető bolygó és azon az élhető Magyarország megőrzése is.

„Mi abban hiszünk, hogy mint minden globális problémának, csak közösen találhatjuk meg ennek a problémának a megoldását is, és hogy ebben a megoldásban Európának vezető szerepet kell vállalnia”

– és Magyarországnak a változás motorjának kell lennie, majd „jövőgyilkosoknak” nevezte a Fideszt.

Bősz Anett az MLP nevében kiemelte,

„a mindenkori döntéshozók felelőssége, hogy a társadalmat segítse, hogy igazodjon a globális trendekhez. Jelen pillanatban az Orbán-kormány attól a lehetőségtől fosztja meg hazánkat, hogy beálljunk abba a sorba, amelyik egy lehetséges XXI. századi jövőt tud teremteni, minden ember számára, aki még él ezen a Földön”.

Véleménye szerint a kormány ahhoz képest, hogy a klímavédelemmel kellene foglalkoznia, a menekültek ellen hergelt, és a fegyveres konfliktusok elől menekülőknél jóval nagyobb lesz azok száma, akik a klímaváltozás hatásai miatt kénytelenek elhagyni lakhelyüket.

Szél Bernadett kifejtette,

„egy botrány ami jelenleg a magyar parlamentben zajlik”.

Ezt abból vezeti le, hogy a Fidesz és a KDNP csak azért nem jött el az ülésre, „mert ellenzék”, ezért felszólította Orbán Viktor miniszterelnököt, hívjon össze ő egy ülést a témában, melyen a klímaválságról, az egészségügyről, az oktatásról, a mezőgazdaságról van szó,

hisz véleménye szerint itt nem pártokról, hanem az emberiségről van szó.

A sajtótájékoztató során valamennyi politikus kifejtette, hogy véleményük szerint az október 13-i önkormányzati választáson lesz lehet lehetőség arra, hogy az emberek olyan testületeket válasszanak, melyek helyben képesek tenni a klímaváltozás ellen és a klímaalkalmazkodásért.

A sajtótájékoztatót az alábbi felvételen nézhetitek vissza:

Korábban írtuk:

Rendkívüli parlamenti ülést hívott össze az ellenzék szerdára, melyen a kormánynak tájékoztatást kellett volna adnia Magyarország klímaügyi vállalásairól. Az ülést a Lehet Más a Politika kezdeményezte, de csatlakozott hozzá a Demokratikus Koalíció, a Párbeszéd, a Magyar Szocialista Párt, a Jobbik, valamint független képviselők is.

Ahogy az várható volt, az ülés a napirend utáni felszólalások után véget is ért, mivel a Fidesz „kampányfogásnak” értékelte, így távolmaradásával ellehetetlenítette.

Az ülésről készült felvételt itt nézhetitek vissza:

Jakab Péter, a Jobbik politikusa kifejtette, a rezsicsökkentést nem a klímaváltozás elleni harc veszélyezteti, hanem az, mikor a Fidesz-közeli vállalkozók bevásárolják magukat az energiaiparba, felemlegetve, hogy Mészáros Lőrinc bevásárolta magát a Mátrai Erőműbe, máris felmerült az energiaárak emelése, valamint a gáz lakossági ára jelenleg a piaci ár fölött van.

Azt is elmondta, reménykeltő, hogy a múlt héten az agrárminiszter írásbeli kérdésére elismerte, hogy a klímaváltozás miatt emelkedett a burgonya ára

– magyarán elismerte a klímaváltozás szerepét, ahelyett, hogy Sorosra vagy a migránsokra kente volna.

Tóth Bertalan, az MSZP képviselője azzal kezdte felszólalását, hogy

„nem jó, nem is tragikus”,

utalva a Csernobil című sorozat emblematikus mondatársa, azt a Fidesz klímaváltozáshoz való hozzáállásához hasonlítva, felemlegetve a szárazságot, az aszályokat, gleccserolvadásokat, árvizeket és egyéb látványos és katasztrofális következményeit az éghajlat megváltozásának.

Véleménye szerint ez a hozzáállás mindössze a fideszes oligarchák érdekeit szolgálja, hiszen ők érdekeltek a fosszilis tüzelőanyagok további használatában, miközben a klímavédőnek beállított Áder János sem tesz semmit az éghajlatvédelmi vállalások szigorításáért.

Tóth véleménye szerint ezen hozzáállás érvényesülése ellen azzal lehet tenni, ha az önkormányzati választásokon sikert arat az ellenzék, mivel szerinte az önkormányzatok is tudnak tenni a klímaváltozás ellen energetikai beruházásokkal, a tömegközlekedés szervezésével.

Szabó Tímea a Párbeszéd politikusa kifejtette, azért hívták össze az üléset, mert az Európai Bizottság friss jelentése szerint a magyar emberek 90 százaléka aggódik a klímaváltozás miatt, a Fidesz azonban mégsem foglalkozik a témával.

Legjobb tudása szerint leszármazottaink egy-két generáción belül az élhető környezetért és a vízért kell, hogy háborúzzanak.

Elmondta azt is, a Fidesz-képviselők nem az ellenzékkel, hanem a jövő generációkkal szúrnak ki, mikor nem mennek el a klímaváltozás miatt összehívott ülésre, majd felidézte, hogy még a kormánypárti Origo is a klímakatasztrófáról írt az idei rekordmeleg nyáron.

Emlékeztetett, hogy a felmérések szerint az elkövetkezendő egy-két évtizedben az ország 40 százaléka gyakorlatilag élhetetlen lesz nyaranta, ehhez képest miközben az EU-ban sorra épülnek a megújuló energiatermelő kapacitások, Magyarországon továbbra is az atom-és fosszilis energiatermelést támogatják.

És miközben települések 12 kilométeres körzetben nem lehet szélerőművet építeni a Fidesz-kormány 2016-ban bevezetett szabályozása miatt, sorra vágják ki a településeken a fákat.

Kijelentette, Karácsony győzelme esetén Budapesten fejleszteni fogják a tömegközlekedést, energetikai fejlesztéseket vezetnek be, fejleszteni fogják a nagyerdőt, és más alkalmazkodást elősegítő intézkedéseket hoznak.

Schmuck Erzsébet, az LMP képviselője köszöntötte a karzaton megjelent civil szervezetek képviselőit, majd elmondta, bízott abban, hogy a miniszterelnök és a köztársasági elnök megjelenik, és hitet tesznek amellett, hogy fontosnak látják a problémát, ahogy abban is bízott, Orbán meghallja az ENSZ főtitkárának, valamint a pápának a szavait, azonban mint látja, ez nem így történt.

Schmuck szerint Orbán hibát követett el, mikor két alkalommal is leszavazta az EU-s klímacélokat, és az emberek érdekei helyett az autóipar és a lengyel szénipar érdekeit képviselte.

Mint mondta,

„ki kell mondanunk, hogy Magyarországnak szinte betonba öntött klímaszkeptikus kormánya van”.

Magyarország kormánya nem csak tudósok tízezreinek, hanem saját szemüknek sem hisznek, hisz az elmúlt időszakban Magyarországon is meg lehetett tapasztalni a klímaváltozás következményeit a politikus véleménye szerint.

Emlékeztetett, az ENSZ főtitkára rendkívüli klímacsúcsot hívott össze, melyen nem szép szavakat, hanem konkrét vállalásokat vár a kormányoktól. Azt is elmondta, a jövőben rengeteg klímamenekült lesz, és az azzal járó migrációs hullámot nem lehet majd megfékezni. Ennek fényében elvárja, hogy a kormány konkrét vállalásokat tegyen, és azzal járuljon az ENSZ ülésére.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke elmondta, mindenható kormányzás nincs, és az a kormány ami annak mutatja magát vagy aszerint cselekszik, az semmire kellő, „akár a mi kormányunk”.

Elmondta azt is, a kormány tagjai is olvassák azon klímaváltozást érintő írásokat, melyeket ők, azonban az etnonacionalista kormányzás, mint az „Amerika az első, Magyarország az első, Brazília az első”, nem teszik lehetővé a komolyabb nemzetközi együttműködést.

Véleménye szerint ezen politika jellegéből fakadóan a kormánynak el kell utasítania minden olyan probléma kezelését, mely a nemzetállami kereteken túlmutat, és ilyen a klímaváltozás is.

Az ülést a Fidesz képviselőinek távolmaradása miatt berekesztették.