Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Trócsányit az általa alapított ügyvédi iroda miatt idézte be az Európai Parlament jogi bizottsága

Az Európai Parlament jogi bizottsága (JURI) csütörtök reggeli ülésére beidézte meghallgatásra Trócsányi Lászlót, akit Magyarország javasolt az Európai Bizottságba, a tervek szerint a bővítési és szomszédságpolitikai biztosi posztra – írja a Népszava.

Trócsányit pénzügyi érdekeltségei miatt hívták be, hogy tisztázza az általa alapított ügyvédi irodához fűződő viszonyát, és beszámoljon az iroda kormányzati megrendeléseiről.

Amennyiben a JURI aggályosnak találja Trócsányi és az iroda kapcsolatát, javaslatot tehet a probléma megoldására, de akár azt is kimondhatja, hogy a vizsgált személy nem alkalmas a poszt betöltésére.

A Népszava értesülései szerint a legutóbbi, szerdai beszámoló eredményével a JURI zöldpárti képviselői voltak elégedetlenek, és a bizottság tagjai végül megszavazták, hogy szóban hallgassák meg a magyar jelöltet kérdéses pénzügyi érdekeltségeivel kapcsolatban, és a meghallgatás eredményétől függően fognak határozni az összeférhetetlenség kérdésében.

Trócsányi pedig csak azután vehet részt a betöltendő pozícióját tekintve illetékes szakbizottság meghallgatásán, vagyis azután dönthet személyéről az illetékes szerv, hogy a JURI nem talált összeférhetetlenséget.

Trócsányi László egyébként felfüggesztette jogi praxisát, azonban a saját nevével fémjelzett ügyvédi irodájáról azt érdemes tudni többek között – amellett, hogy sikerrel pályázott kormányzati megrendelésekre – hogy a bankok képviseletét látta el a hitelkárosultakkal szemben.

Ez különösen abból a szempontból tűnhet visszásnak, hogy miközben az általa alapított ügyvédi iroda a hitelkárosultak ellen dolgozott, annak a magyar kormánynak volt igazságügy-minisztere 2014 és 2019 között, mielőtt az EP képviselőjének választották, amelyik égen-földön hirdette, hogy megmenti a devizahitelezés miatt nincstelenné váltakat (miközben nem tette).

Az érdekes együttállás miatt mind hitelkárosultakat képviselő csoportok, mind az ellenzék többször is nemtetszésüket fejezték ki, felhánytorgatva, hogy a miniszter valójában nem az emberek, hanem a bankok érdekeit képviseli.

via Népszava