Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A devizások szerint Trócsányi nem az emberek, hanem a bankok oldalán áll

Ez a cikk több mint 4 éves.
Az Igazságügyi Minisztérium épülete előtt tartott sajtótájékoztatót a hitelesek érdekvédelmi szervezete, a Hiteles Mozgalom az MSZP-vel és a Párbeszéddel
közösen.

Fotó: Mérce

Szabó József, a Hiteles Mozgalom vezetője a sajtótájékoztatón elmondta, hogy 8-10 éve keresik az igazságot a devizahitelek ügyében. Ez alatt próbálták például kikérni a magyar kormány hivatalos álláspontját az EU-s bíróságokon, hogy hogyan képviselik azt, amit 2011-ben mondtak, miszerint a bankok becsapták az embereket, azonban ezeket nem adják nekik ki. Elmondta, hogy most arra fogják az idejüket szentelni, hogy átadják a tudásukat a magyar társadalomnak a devizahitelekről.

 

A párbeszédes Hegyesi Beáta elmondta, hogy a EU-s bírósági ítéletek sorozatosan mondják ki, hogy a 2014 után megszületett magyar devizahiteles törvények teljesen elhibázottak, egyoldalúak, és használhatatlanok, és enyhén szólva sem az adósok érdekeit, hanem a bankok érdekeit szolgálták. Ezért ők azt szeretnék, ha ezeket felülbírálnák, és az sem lenne baj, ha a kukába dobnák.

Szerintük a magyar kormány és az Igazságügyi Minisztérium azért nem tesz semmit, mert Trócsányi miniszternek személyes érdekei fűződnek ahhoz, hogy ne legyenek megsegítve a devizások: a Nagy & Trócsányi ügyvédi iroda ugyanis több esetben is nagy bankokat védett a hitelkárosultakkal szemben.

Szerintük tehát Trócsányi László abban érdekelt, hogy a bankok nyerjenek, ne a károsultak. Az Európai Ügyészségtől pedig azért zárkózik el Trócsányi, mert pont az olyen emberek lennének elszámoltatva, mint ő. A Párbeszéd például ezért nyújtott be 2017-ben egy törvénymódosítást Lex Trócsányi néven, amellyel a vezető politikusok és állami tisztségviselők gazdasági-politikai összeférhetetlenségét szerették volna megakadályozni.

 

A sajtótájékoztatón követelték, hogy a kormány mondja fel az EBRD-vel kötött paktumát, amelyben vállalta a kormány, hogy nem akadályozza meg a kilakoltatásokat és nem hoz olyan döntést, amely a bankok jövedelmezőségét veszélyezteti; és hogy hosszabbítsák meg a hamarosan lejáró moratóriumot, és ne rakjanak családokat az utcára.

Elmondták, hogy ezzel kapcsolatban egy előterjesztés már bent van a parlamentben, és szavazhatnak majd arról a képviselők, hogy a magyar családok, vagy bankok oldalán állnak.

A választókat pedig arra kérték, hogy azokat támogassák, akik az embereket képviselik a tőkével szemben, és akik a fogyasztóvádelem mellett állnak a bankokkal szemben.

 

Címlapkép: Mérce