Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az állami bérlakások visszavételét tenné könnyebbé a kormány, helyükre jöhetnek az oligarchák

Ez a cikk több mint 4 éves.

A hvg.hu szerezte meg azt a törvénymódosítási javaslatot, amely által a kormány könnyebben visszavehetővé tenné azokat az állami bérlakásokat, amelyek világörökségi helyszíneken fekszenek, vagy műemléki védelem alatt állnak.

Az 1993-ban elfogadott lakástörvény szerint csak akkor visszavehetők ezek az állami bérlakások, ha a bérlő által elfogadott cserelakást ajánl fel a kormány, ezt a kötelezettséget szüntetné meg most a kormány. Az új javaslat szerint minden típusú bérleti szerződés (a határozott idejű, a határozatlan idejű és a meghatározott feltétel bekövetkeztéig fennálló) is felmondható lenne hathónapos felmondási idővel, anélkül, hogy a bérlők rendelkezésére bármilyen fellebbezési lehetőség állna. Cserelakások helyett az államnak ezentúl csak pénzbeli kompenzációt kell biztosítania.

A Miniszterelnökség tervezete szerint a módosítás a következő ingatlanokat érintené:

  • a világörökségi helyszíneken fekvő ingatlanokat,
  • a műemléki védelem alatt állókat,
  • illetve a földhivatalnál műemléki jelentőségű terület-jelleggel bejegyzett ingatlanokat.

Nevesít is a tervezet néhány ilyen „frekventált helyeken található lakótömböket”: a Budai Vár, az Andrássy út vagy a VIII. kerületi Palotanegyed.

A dolog trükkje, hogy az állam nem csupán saját célra használhatná ezeket a visszavett ingatlanokat, hanem turisztikai és kereskedelmi célokra is. Vagyis ahelyett, hogy nyomott áron biztosítana lakhatást állampolgárainak, átjátszhatná olyan oligarcháknak, akik már az utóbbi időben is kedvező áron kaptak saját üzleteik működtetéséhez kedvező elhelyezkedésű, értékes ingatlanokat. (Ahogy például történt Orbán Ráhellel szoros viszonyt ápoló Zsiday Roy önkormányzati bérlakásokban nyithatott hotelt a Budai Várban.)

A főváros I. kerülete, ahol a Várnegyed is található, hangsúlyosan érintett lesz ebben az átalakulásban. A kerület ellenzéki polgármesterjelöltje, V. Naszályi Márta a hvg.hu-nak elmondta:

„Ez a műemlékmentés Fidesz-módra: beleköltözik a kormány vagy valamelyik kormányzati kegyenc. Elfogadhatatlan, hogy az elmúlt évtizedekben az állam egyáltalán nem költött ezekre az épületekre, nem érdekelte, hogy milyen körülmények között élnek a bérlők. Ezek szerint csak a kormányhivatalnokok, diplomaták és turisták érdemlik meg, hogy szépen felújított műemléklakásokban éljenek, dolgozzanak, az I. kerületi családok erre nem méltók.”

A politikus szerint a kerületben rengeteg lakó „egyszerűen utcára kerülhet” a módosítás hatására.

Frissítés 11:30 – A Miniszterelnökség tagad

Közleményben tagadja a hvg.hu információit a Miniszterelnökség. Mint írja:

„A hvg.hu annak érdekében, hogy a balliberális-szélsőjobboldali összefogás jelöltjeit segítse, hazugsággal vesz részt a választási kampányban. A kormány soha nem tárgyalt, soha nem támogatott, és a jövőben sem kíván támogatni a hvg.hu cikkében szereplő javaslatot. A hvg.hu tisztességtelen politikai szándékát semmi sem bizonyítja jobban, mint hogy a cikk megjelenését megelőzően, az újságírói etika legalapvetőbb szabályait figyelmen kívül hagyva meg sem kereste a Miniszterelnökséget. Felszólítjuk a hvg.hu-t, hogy hagyjon fel az ál- és rémhírterjesztéssel, és tisztességesebb formákat keressen a balliberális-szélsőjobboldali ellenzék kampányának támogatására.”

Az igazságosabban működő lakáspiaccal rendelkező országokhoz képest nálunk amúgy is jelentősen alacsonyabb az állami bérlakásszektor, a kormány pedig minden lépésével tovább próbálja erősíteni ezt a tendenciát. Az elmúlt évek lakáspolitikája elsődlegesen a (felső-)középosztály saját lakáshoz jutását támogatja, miközben a szűkülő kínálat miatti lakbér-növekedés hatására egyre kevesebben engedhetik meg magukat, hogy lakást béreljenek, tehát marad a lakhatási szegénység.

Címlapkép: Mérce fotó