Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Törvényt sértett a minisztérium, amikor eltitkolta, mi lesz a sorsa a fóti gyermekközpont lakóinak

Ez a cikk több mint 4 éves.

Miután derült égből érkezett a hír februárban, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) megszüntetné a fóti Károlyi István Gyermekközpontot, Szél Bernadett független országgyűlési képviselő márciusban adatigényléssel próbált konkrétumokat megtudni a tervről, elsősorban arról, hogy mi lesz az ott élő gyerekek sorsa. Csakhogy az Emmi az adatok kiadását elutasította, méghozzá azzal az indokkal, hogy

a Gyermekközponttal kapcsolatos dokumentumokat tíz évre titkosították.

Így azonban sem azt nem lehetett tudni, hogy mi szükség volt ilyen hirtelen a gyerekközpont bezárására, sem azt, hogy pontosan mikor, és hova helyeznék át az ott élő gyerekeket.

Fülöp Attila szociális államtitkár egyébként azzal indokolta az eljárást, hogy a minisztérium célja a „nagy létszámú tömegintézmények” felszámolása, és az olyan leromlott állapotú otthonok kitagolása, amelyek a település központoktól messze helyezkednek el. (Tegyük hozzá, a kitagolás valóban zajlik, időnként olyan botrányos körülmények közt, mint például Szilvásváradon.)

Csakhogy a fóti gyerekközpontra egyik állítás sem igaz: nem tömegintézmény, nem zsúfolt, és nem esik messze a településközponttól (konkrétan Fót közepén található, nagy zöldterületen, és több kis létszámú, korszerű lakóotthonról van szó).

Ráadásul bár sokat nem lehetett tudni a költözés körülményeiről sem, de az eléggé biztosnak tűnt, hogy a fóti gyerekek befogadására kiszemelt intézmények már amúgy is túlzsúfoltak, mint ahogy az sem utolsó szempont például, hogy a mozgásszervi problémákkal küzdőket egy nem teljesen akadálymentesített otthonba költöztetnék, ahogy az sem, hogy vajon lesz-e elég szakember a megnövekedő létszám ellátására.

Miután érdemi magyarázatot nem sikerült kapni a bezáratásra, Szél bírósághoz fordult a Magyar Helsinki Bizottság segítségével, a per most ért véget, méghozzá az Emmi számára nem kifejezetten kellemes eredménnyel.

A Fővárosi Törvényszék ugyanis elsőfokon kimondta: az Emberi Erőforrások Minisztériumának ki kell adnia a fóti gyermekközpontban elhelyezett gyerekek további ellátásra vonatkozó adatokat.

A minisztérium a döntés értelmében nem titkolózhat tovább arról, hogy a különleges ellátást igénylő gyerekek, illetve a felnőtt kísérő nélküli menekült gyerekek 2019. május 31. utáni ellátására pontosan mely helyszíneken, mely intézményekben kerül sor.

A bíró ítélete szóbeli indoklásában elmondta: a kért adatok kapcsán teljesen mindegy, hogy azok döntéselőkészítő adatok egy folyamatban lévő ügyben vagy olyanok, amelyekkel kapcsolatban már megszületett a döntés, mindkét esetben nyilvánosnak kell lenniük.

Így talán sikerül végre tisztábban látni majd az ügyben. Amelynek más részletei sem túl megnyugtatóak.

A per során ugyanis kiderült egy érdekes körülmény is. Mégpedig az,

hogy a tárca nincsen birtokában a fóti központ bezárása szakmai tervének,

ezért a bíróság az erre vonatkozó kereseti kérelmet elutasította.

A Helsinki Bizottság így kommentálta az új fejleményt:

„Az azért igencsak különös, hogy egy ilyen volumenű változtatásról semmilyen tervvel nem rendelkezik a szaktárca, és minderre csak a per során jön rá.”

A fóti gyerekközpont megmentéséért indított petíciót egyébként már közel nyolcezren írták alá, az ott élő gyerekek pedig videóban meséltek arról, miért szeretnék megtartani jelenlegi otthonukat.