Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Akiknek a politizálás nem szitokszó, hanem a felelős állampolgárság alapja A civil politizálás lehetőségei az önkormányzatokkal szemben

Ez a cikk több mint 3 éves.

Milyen lehetőségei vannak egy állampolgárnak, ha önkormányzati szinten szeretné érvényesíteni az érdekeit? Mennyire van tere egy civil kezdeményezésnek, ha a kormánypárti önkormányzat „ellenzékinek” bélyegezi? Hol fonódik össze a civilség és a politizálás?

Ezekről a kérdésekről, és még sok minden másról beszélgettünk Bolba Mártával, Lohász Cilivel és Molnár Noémivel a választási videóműsorunk második adásában.

Bolba Márta evangélikus lelkész és közösségszervező Budapest nyolcadik kerületében, a Józsefvárosban, ahol pár évvel ezelőtt politikai szerepvállalásba is fogott, amikor az időközi választáson indult a Magdolnanegyedben. A választást végül a Fidesz jelöltje nyerte, de Bolba azóta is aktív szereplője a kerület életének.

Lohász Cili a Város és folyó Egyesület (VaLyo) tagja, ennek keretén belül évek óta dolgozik azért, hogy a Duna megközelíthetőbb, használhatóbb legyen mindenki számára. A VaLyo különböző projekteken keresztül kapcsolja be a vízpartot a város életébe, az egyik legnagyobb sikerű kezdeményezésük keretében zárta le a Fővárosi Önkormányzat idén már harmadszorra a Szabadság hidat négy nyári hétvégén az autós- és villamosforgalom elől.

Molnár Noémi az Utcajogász Egyesület önkéntes jogásza, aki a szervezeten belül főleg a hajléktalan emberek ellen indított perekkel és az önkormányzati lakásgazdálkodással foglalkozik. Az Utcajogász a hajléktalan és lakhatási szegénységben élő emberek jogainak és érdekeinek az érvényesítéséért dolgozik, a „hajléktalantörvény”, azaz az életvitelszerű közterületi tartózkodást tiltó törvény bevezetése óta többnyire az egyesület önkéntes jogászai védték a bíróságon a megvádolt hajléktalan embereket.

Bolba, Lohász és Molnár mindennapjait tehát behálózza az önkormányzatokkal való együttműködés és időnként ütközés, az ezzel kapcsolatos tapasztalataikról és meglátásaikról meséltek nekünk a fenti videóban.

Választási videóműsorunk pedig jövő pénteken folytatódik, iratkozz fel a Facebook oldalunkra és a YouTube csatornánkra, hogy ne maradj le a legfrissebb adásainkról!