Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nő a bérfeszültség, sztrájk jöhet a tiszavasvári vegyészeti gyárban

Ez a cikk több mint 4 éves.

Közeleg az év vége, ennek ellenére még mindig nem történt bérmegállapodás a tiszavasvári Alkaloida Vegyészeti Gyár Zrt.-nél – adta hírül közleményében a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége.

A szakszervezet az idei év béremelési hulláma alapján legalább 15 százalékos alapbér, illetve további juttatási emeléseket követel,

hiszen a dolgozók többségének bére az ágazati bérekhez, sőt, már a régiós bérekhez képest is 40 százalékos elmaradásban van.

A VDSZ Alkaloida Szakszervezete már év elején kezdményezte a bértárgyalást a közel 500 főt foglalkoztató cégnél, az érdemi megállapodást azonban különféle indokokkal mindeddig elutasították, a szakszervezet ezért ma bejelentette, a sztrájktól sem riad vissza.

A VDSZ idén két elakadt bértárgyalás esetében is sztrájkot hirdetett – méghozzá sikeres végkimenetellel. Ahogy arról mi is részletesen beszámoltunk, márciusban először 10 napos munkabeszüntetéssel követeltek magasabb béreket a Hankook dunaújvárosi gyárának dolgozói, majd áprilisban a Chinoin gyógyszergyártó dolgozói léptek kétórás figyelmeztető sztrájkba a cég több telephelyén is.

Székely Tamás, a VDSZ elnöke elmondta, a két korábbi sikeres sztrájk erősíti az Alkaloida dolgozóinak összefogását, ezért szerinte biztos, hogy munkabeszüntetési akció jöhet, ha nem sikerül záros határidőn belül érdemi, a dolgozóknak is elfogadható bérmegállapodást kötni.

Címlapkép: Tiltakozás a rabszolgatörvény ellen 2018. december 8-án. Fotó: Csoszó Gabriella / Free Doc