Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Győztek a dolgozók, megállapodott a szakszervezet és a Chinoin gyógyszergyár vezetése a béremelésről

Ez a cikk több mint 5 éves.

Megállapodott a Sanofi csoporthoz tartozó Chinoin vezetése és a szakszervezet – mondta el a Mércének Székely Tamás, a VDSZ (Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége) elnöke a tárgyalások befejeztével. A dolgozóknak a szakszervezet álláspontja szerint sikerült jelentős bérfejlesztést elérniük.

A megállapodás négynapos, összesen közel 50 órás, a cégvezetés részéről is konstruktív maratoni tárgyalásokat követően született meg csütörtök este a VDSZ és a Chinoin-Sanofi között.

A megállapodás értelmében március 1-re visszamenőleg sávosan, a különböző fizetési kategóriáknak megfelelően 21.000.-, 18.500.- és 9.000.- os havi béremelésben részesülnek a munkavállalók a Chinoinnál és a Sanofinál a cég korábban már egyoldalúan bejelentett 3%-os béremelésén felül – mondta el a szakszervezet elnöke a Mércének.

A megállapodás egyik fontos eredménye, hogy az érvényes a kölcsönzött munkaerőre is. Mivel sikerült megállapodni a munkáltatóval, így nem tartják meg a határozatlan idejű sztrájkot sem a vállalat dolgozói, a VDSZ által kezdeményezett kollektív munkaügyi vitát a felek lezártnak tekintik.

A Sanofi csoporthoz tartozó Chinoin dolgozói kedden 13 és 15 óra között tartottak két órás figyelmeztető sztrájkot a cég három telephelyén, Budapesten, a Csanyik-völgyben és Veresegyházon. A negyedik telephelyen, Nagytétényben szolidaritási sztrájkot tartottak a dolgozók a figyelmeztető sztrájk ideje alatt.

A VDSZ elnöke, Székely Tamás a 24.hu-nak akkor úgy nyilatkozott, hogy
98,6 százalékos volt a négy telephelyen a sztrájknál a részvételi arány, vagyis a termelési részen szinte minden munkavállaló sztrájkolt.

A gyógyszeripari cégnél április 5-én alakult sztrájkbizottság, mivel az ott dolgozók és VDSZ alapszervezet a cég idei, 3%-os béremelési ajánlatát nagyon kevésnek tartotta.

A sztrájkbizottság először hétfőn tárgyalt a munkáltatóval, a céggel szemben kiindulópontként 30 ezer forintos béremelési követelést fogalmazott meg. A felek a figyelmeztető sztrájkot követő napokban is tárgyaltak, ennek az eredménye a mostani megegyezés, amelynek pontjaival elégedett a szakszervezet.

Címlapkép: VDSZ / Facebook