Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Figyelmeztető sztrájkba léphetnek a gyógyszeripari dolgozók

Ez a cikk több mint 4 éves.

A hét elején számoltunk be róla, hogy sztrájkbizottságot hozott létre a Vegyipari Dolgozók Szakszervezete (VDSZ) a közel 2000 főt foglalkoztató francia Sanofi gyógyszeripari csoport magyarországi leányvállalatánál, a két telephellyel rendelkező Chinoin Zrt.-nél, valamint a Sanofi saját raktártelepén (Ezek Versegyházon, Újpesten és a miskolci Csanyik völgyben találhatók.).

Ennek oka az, hogy a szakszervezet a munkáltató egyoldalú, három százalékos differenciált béremelését elfogadhatatlannak tartja. Ez az igencsak kismértékű béremelés ugyanis azt jelenti, hogy valakinek egyáltalán nem nőne észrevehetően a bére – mondta a Mércének Székely Tamás, a szakszervezet elnöke, és azt is hozzátette: nem gondolkodnak feltétlenül két számjegyű emelésben, de a mostani három százaléknál jelentősen többet fognak követelni.

A szakszervezet vezetője ma az ATV Start című műsorában jelentette be,

ha nem sikerül hétfőn megállapodásra jutni a munkáltatóval, kedden kétórás figyelmeztető sztrájkba lépnek a Chinoin Zrt. dolgozói, ami a magas sztrájkhajlandóság miatt akár a gyár teljes leállását is jelentheti ezidőre.

Székely ma azt is elárulta, a szakszervezet nyolc százalékos béremelést célzott meg.

„Bízunk benne, ha a munkáltató látja, mekkora a sztájk-támogatottsága, hamar meg tudunk állapodni, természetesen mi is a megállapodásra törekszünk.”

– mondta Székely.

Címlapkép: Tiltakozás a rabszolgatörvény ellen 2018. december 8-án. Fotó: Csoszó Gabriella / Free Doc