Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Halottak aláírását hamisította ajánlóívekre a zuglói Munkáspárt és a Mi Hazánk

Ez a cikk több mint 3 éves.

Zuglóban több polgármester-jelölt és képviselő is halott emberek adatait használta fel ajánlásgyűjtő ívein, az ő nevükben írva alá, szúrta ki a 24.hu.

A zuglói Helyi Választásai Iroda (HVI) szeptember 10-i gyűlésének jegyzőkönyvét tanulmányozva bukkant a jelenségre Várnai László, a Civilzugló Egyesület elnöke és polgármester-jelölt, majd blogposztban számolt be felfedezéséről.

A Helyi Választási Iroda elnöke, Dr. Papp István ugyanis többször is felszólalt az ülésen, jelezve,

hogy „az ajánlóíveken több személy passzív státuszba került a Központi Névjegyzékben. A HVI szerint alappal feltételezhető, hogy ezen aláírástevők az aláírás időpontja előtt elhunytak.”

A választási csalást a pártok vélhetően úgy követték el, hogy más pártoktól kapott régi, illegálisan rögzített adatokat, lemásolt ajánlóíveket írtak át az aláírásokkal együtt, ezek között pedig könnyen lehetett olyan, amely egy már elhunyt személyhez tartozik.

A csalást Koch István, a Munkáspárt polgármesterjelöltjének és Czeglédi János, a Mi Hazánk jelöltjének ívein fedezték fel, valamint a két párt több képviselőjének ajánlásai között is akadt ilyen. Várnai blogposztjában hozzátette: ez a választás rendjének megsértését jelenti, valamint mind magán- és közokirat hamisításnak minősül.

Bár a két jelölt ellen eljárást indít a Helyi Választási iroda, a jegyzőkönyv tanúsága szerint így is nyilvántartásba vették őket, valamint a Nemzeti Választási Iroda adatbázisa alapján is indulhatnak majd a polgármesteri címért.

Frissítés 18h: A Mi Hazánk az alábbi közleményt adta ki az eset kapcsán:

A sajtóban megjelent hírek szerint a Mi Hazánk Mozgalom egyik zuglói jelöltjét megvádolták azzal, hogy szabálytalanul gyűjtött ajánlásokat az önkormányzati választásokra. Az illetékes választási szerv bizonyítékokat nem mutatott be, hanem egy vélelmet fogalmazott meg, amely bizonyítása vagy cáfolása hatáskörén túl van, az a nyomozóhatóságok feladata.
A Mi Hazánk számára kizárólag a tisztességes eszközök az elfogadhatók a választások során, ezért ha a fenti vélelem bizonyítást nyerne, akkor a Mi Hazánk Mozgalom elnöksége ezt súlyos etikai vétségnek tekinti, amely kizárást von maga után.
A Mi Hazánk elnöksége