Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Menekültek és hajléktalan emberek ellen uszító feliratokkal ragasztották át Pikó András plakátjait

Ez a cikk több mint 4 éves.

Miután szombaton megírtuk, hogy, a Baross utca egy hosszú szakaszán végig megrongálták Pikó András VIII. kerületi ellenzéki polgármesterjelölt plakátjait, a leszaggatás és az átfestés után vasárnap már a hirdetésekre ragasztott feliratokkal is lehetett találkozni Józsefvárosban:

Menekült- és hajléktalanellenes üzenet Pikó Andrásék plakátjára ragasztva a Kálvária térnél. Fotó: Mérce

Menekült- és hajléktalanellenes üzenet Pikó Andrásék plakátjára ragasztva. Fotó: Mérce

Mint arról beszámoltunk, a józsefvárosi Fidesz szombaton több Facebook-bejegyzést tett arról, hogy az irodájuk előtti járdára „az ellenzéki jelölt aktivistái” üzeneteket fújtak fel (lemosható festékkel), illetve azt is nehezményezték, hogy Sára Botond plakátjait rongálás érte.

Ugyanaznap éjjel ugyanakkor az ellenzék plakátjait is megrongálták szerte a kerületben: ekkor tépkedték le és fújták össze fekete festékkel Pikó András plakátjait is.

Erre jöttek rá az a plakát eredeti szövegét „I ♡ menekültek, hajléktalanok”-ra módosító matricák.

Utóbbiak egyébként a helyszíni fotókat készítő tudósítónk szerint eltávolíthatónak tűnnek, tehát csak a ragasztott felirat miatt elvileg nem kellene a teljes hirdetést lecserélni Pikó csapatának – a bökkenő csak annyi, hogy ezt megelőzően már összefestették és szétszaggatták a plakátokat.

A VIII. kerületi ellenzéki plakátkampánynak egyébként tavaly is rongálásokkal kellett szembesülnie: 2018-ban a kerületi választási bizottság először nem akart igazat adni az akkori polgármesterjelölt Győri Péternek és csapatának, miután festékkel lefújták és megrongálták hirdetéseiket. Akkor -miután a helyi bizottság nem állapította meg a jogsértés tényét, mivel szerintük a plakátok nem váltak teljesen felismerhetetlenné, fellebbezést követően végül a Fővárosi Választási Bizottság ismerte el, hogy jogsértő volt a plakátrongálás.

A feliratok elhelyezőinek kiléte nem ismert, az ugyanakkor igen, hogy a hajléktalan emberek és menekültek „visszahozásával” való riogatás a VIII. kerületi Fidesz egyik kampánytémája volt úgy a 2018-as időközi polgármester-választás, mint a 2019-es önkormányzati választás kampányában.

Nemcsak a fővárosban zajlik a plakátháború: Szolnokon a rendőrség eljárást indított plakátrongálás miatt, miután Szekeres Éva, a Momentum szolnoki alelnöke, Lukácsi Katalin, a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) elnökségi tagja, illetve Pilák Imre független önkormányzati képviselő átragasztották a helyi fideszes jelölt plakátját (az eredeti feliratból így, miszerint „Nekünk Szolnok az első”, az lett, hogy „Nekünk a zsebünk az első”.)