Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Amerikai beavatkozást kérnek a hongkongi kormányellenes tüntetők

Ez a cikk több mint 4 éves.

Immár tizennegyedik hete tartanak Hongkongban az eredetileg – az azóta visszavont – kiadatási törvény miatt kitört, azóta kormányellenes tiltakozássá vált tüntetéssorozat, az eszkalálódó helyzetben a demonstrálók immár az Amerikai Egyesült Államok beavatkozását kérik – írja a Reuters.

Vasárnap tüntetők ezrei énekelték az USA himnuszát annak diplomáciai kirendeltségénél, valamint egy petíciót is átadtak, melyben Donald Trump elnök mielőbbi közbelépését sürgetik.

A követségnél és a város más pontjain zajló eseményeket ezen az élő videón tudjátok követni, a későbbiekben pedig visszanézni:

A tüntetők a követségnél skandálva fogalmazták meg az Egyesült Államok felé támasztott követeléseiket, miszerint

„harcolj a szabadságért, állj Hongkong mellé!” valamint „állj ellen Pekingnek, szabadítsd fel Hongkongot!”

Mark Esper amerikai védelmi miniszter felszólította a kínai vezetést, hogy gyakoroljon önuralmat a különleges jogállású területen, miközben a hongkongi rendőrség könnygázt használt a tüntetőkkel szemben, akiket így megakadályozott abban, hogy ismét blokkolják a repülőtér forgalmát.

Trump elnök korábban zavargásnak minősítette a hongkongi eseményeket, melyet Kínának „humánus módon” kell kezelnie, miközben a kínai vezetés is belügyként hivatkozik a külön kormányzattal és törvényhozással rendelkező, ugyanakkor Kínához tartozó városban zajló tüntetéssorozatra.

Mindazonáltal az amerikai elnök azt is kijelentette, amíg nem rendeződik a helyzet, nem lehetséges kereskedelmi megállapodás, és folytatódni fog a jelenlegi kereskedelmi háború, melynek keretében az Egyesült Államok rengeteg kínai árura vet ki célzott vámokat.

A hongkongi tüntetések azután törtek ki, hogy a hongkongi kormány bevezette a kiadatási törvényt, mely a tiltakozók szerint lehetővé tette, hogy ellenzékieket adjanak ki Kínának, ezzel fenyegetve az városban élők szabadságjogait és Hongkong függetlenségét.

Habár Carrie Lam kormányzó augusztus 31-én visszavonta a törvényt – melyet már jóval korábban „halottnak” nevezett – a tüntetők ezzel nem voltak elégedettek, mivel egy ideje már a kormány, és vele a kormányzó távozását követelik.

A tüntetők komoly reményeket fűznek az amerikai demokráciaexporthoz, és jelenleg Trump elnök is hivatkozik a helyzet rendezésének szükségességére. Amennyiben azonban Peking – egyébként nem túl valószínű módon – Washingtonnak kedvező javaslattal áll elő a kereskedelmi konfliktus rendezésére, az Egyesült Államok vélhetően nem fog a szimbolikus lépéseknél többet tenni a város függetlenségének megóvásáért.

A hongkongi helyzetről és a több hónapja tartó tüntetéssorozatról szóló cikkeinket itt találjátok.

via Reuters