Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Börtönt kapott a legnagyobb török ellenzéki párt isztambuli vezetője, mert megsértette Erdoğant

Ez a cikk több mint 4 éves.

Kilencéves börtönbüntetést kapott a legnagyobb török ellenzéki párt, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) Isztambul tartományi elnöke, Canan Kaftancıoğlu többek között azért, mert „megsértette” Recep Tayyip Erdoğan elnököt. Az ítélet egyelőre nem jogerős.

A politikust ezen felül még „a Török Köztársaság nyilvános megvetésével”, „gyűlöletkeltéssel és ellenségeskedésre szítással”, valamint „terrorpropagandával” vádolták. Canan Kaftancıoğlu vádirata tele volt a Twitterre írt bejegyzéseiből származó idézetekkel, amelyeket 2012 és 2017 között osztott meg a közösségi oldalon. Kaftancıoğlu ügyvédei szerint a feltüntetett bizonyítékok között olyan „hamis bejegyzések” is szerepelnek, amelyeket számítógéppel generáltak.

Kaftancioglu az ítélettel szemben fellebbezett, így a kérelem elbírálásáig még nem kell börtönbe vonulnia.

Kaftancıoğlu pere júniusban kezdődött, akkor még arról szóltak a hírek, hogy az ügyészség 4 év 10 hónaptól 17 évig terjedő börtönbüntetést kérhet Kaftancıoğlura.

A politikust alig fél évvel azután ítélték most el, hogy pártjának jelöltje, Ekrem İmamoğlu 15 év után „visszafoglalta” Isztambult Erdoğan jelöltjétől. Kaftancıoğlu szerint az ellene indított eljárás koncepciós per: az érvénytelenített, majd megismételt isztambuli polgármester választással függ össze.

Kaftancioglu áprilisban, az isztambuli főpolgármester-választást követő tüntetések egyikén a választosan végül győztes İmamoğlu társaságában (jobbról az első, szemüvegben). Forrás: Kaftancioglu Facebook

 

(Euronews, Türkinfo, via 444)