Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az isztambuli választás ellenzéki győztese csaknem három hét után megkapta felhatalmazását

Ez a cikk több mint 4 éves.

Ma, azaz április 17. szerdán, csaknem három héttel a török helyhatósági választások után helyi idő szerint este hat órakor megkapta felhatalmazását az ellenzéki Köztársasági Néppárt (CHP) jelöltje, Ekrem Imamoglu.

Habár a kormányzó AKP párt továbbra is beadványokat nyújtott be az eredmény megfellebbezésére, kifutottak a határidőből, így a Legfőbb Választási Tanács (YSK) azokat nem fogadta be, és elkészítette Imamoglu felhatalmazását.

Fotó: Twitter / @KblyCtn14

Az igazságügyi palotánál hatalmas tömeg várta Imamoglut, kisebb dulakodás is kitört.

Fotó: Twitter / @mutludc

Jelen volt ellenfele is, akit a győztes köszöntött – utóbbi azonban nem viszonozta a gesztust.

A felhatalmazás átvételét immár az állami Anadolu hírügynökség is megerősítette, helyszíni élő videójuk az alább látható:

A március 31-én tartott választások eredményét egész másnap reggelig nem lehetett ismerni, azt azonban lehetett sejteni, hogy nem a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) jelöltje, Binali Yildirim nyerte a választásokat, hisz az interneten hozzáférhető eredmények nagyon magas feldolgozottság után kezdtek el nem frissülni.

Recep Tayyip Erdoğan még 1994-ben mondta azóta elhíresült mondását, miszerint „aki Isztambulban nyer, az egész Törökországban nyer”, és úgy tűnik ő sem felejtette el, hisz az AKP a választások óta folyamatosan hol újraszámlálást, hol megismételt választásokat követel.

A választások után fellebbeztek minden körzetben, ahol nem a kormánypárt jelöltje nyert, a szavazókörökben pedig ellenzéki aktivisták aludtak napokig, nehogy a kormánypárt elcsalja a választást a szavazatok meghamisításával.

A török helyhatósági választásokkal kapcsolatos írásunkat itt lehet visszaolvasni, az isztambuli szavazás körüli kavarást pedig itt.

via Sol / Anadolu

Címlapkép: Facebook / Ekrem İMAMOĞLU