Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Isztambulban továbbra sem lehet tudni, ki nyert

Ez a cikk több mint 5 éves.

Binali Yildirim, a török kormánypárt isztambuli főpolgármester-jelöltje vasárnap este már azelőtt bejelentette győzelmét, mielőtt még az eredmények véglegessé váltak volna. A kijelentés azonban kicsit korai volt, hiszen az ellenzéki jelölt, Ekrem Imamoglu kis különbséggel ugyan – mintegy huszonkilencezer szavazattal –, de többet kapott. Erdogan azonban úgy tűnik, semmilyen áron sem akarja elismerni, hogy pártja elvesztette az ország legnagyobb városát.

Annak ellenére, hogy Imamoglu győzelmét még a pártatlannak nehezen nevezhető állami tulajdonú Anadolu Hírügynökség is elismerte, a kormánypárt Isztambul-szerte olyan plakátokat helyezett ki, amelyeken Binali Yildirim győzelmét hirdetik:

Mindemellett pedig annak ellenére, hogy az AKP-vel (Igazság és Fejlődés pártja) koalícióban induló MHP (Nemzeti Cselekvés Pártja) elnöke, Devlet Bahceli még a szavazás éjszakáján kijelentette, hogy arra kér mindenkit, hogy tartsák tiszteletben a választások eredményét,

az eredmények láttán csalásra hivatkozva egyből fellebbeztek a Választási Bizottságnál majdnem mindenhol, ahol nem az ő jelöltjük nyert.

Erdogan el is érte, hogy sok helyen újraszámolják a szavazatokat, nemcsak Isztambulban és Ankarában, de például a Grúz határ mellett található Karsban is, ahol a kurdok pártjának, a HDP-nek  (Népek Demokrata Pártja) a jelöltje nyert. A HDP egyébként maga is több helyen fellebbezett, mivel több kurd tartományban váratlan eredmények születtek. A szíriai határ mellet található Sirnakban például a legutóbbi önkormányzati választásokon az AKP a szavazatok mindösszesen 29%-át szerezte meg, míg a HDP elődpártja a BDP (Béke és Demokrácia Pártja) 59%-ot vitt.  

Most azonban a kormány biztosra ment, és a választás napjára körül belül tízezer rendőrt, katonát és családtagjaikat szállítottak a tartományba, hogy ott adják le szavazataikat. Így idén az AKP 61%-ot kapott míg a HDP csak 35-öt, itt szóba sem jöhetett a fellebbezés, pér helyen azonban élt ezen jogával a párt mint például Mus tartomány Manzikert kerületében ahol összesen három szavazattal kapott többet az AKP jelöltje mint a HDP-é,  itt viszont indoklás nélkül elutasították a kérelmet.
Persze nem csak a kormánypárt viselkedik különösen a napokban: kedden, amikor is Imamoglu Ankarába látogatott, hogy megkoszorúzza pártjának és a Török Köztársaságnak alapítójának Mustafa Kemal Atatürknek a sírját, a török hadügyminiszter, Hulusi Akar nemtetszését fejezte ki az eseményekkel kapcsolatban, szerdán pedig Yildirim beszélt arról, hogy Imamoglunak semmi joga ahhoz, hogy főpolgármesternek nevezze magát addig, amíg nem fejeződött be a szavazatok újraszámolása.

Különös ez pont attól az embertől, aki plakátokon ünnepli meg sem történt győzelmét.

Persze más hírek szerint a kormány tisztában van azzal, hogy nem tudja megtartani az ország két legnagyobb városát, Ankarában például a városi önkormányzat hétfőn a szolgálati autókat azon kerületek önkormányzatainak adományozta ahol kormánypárti jelölt nyert, Isztambulban pedig éppen a polgármesteri hivatalból visznek mindent ami mozdítható, aktákat, bútorokat, festményeket…

A helyzet tehát közel sem egyértelmű, míg a kormány egyes lépéseiből az látszik, hogy a vereséget semmi esetre se hajlandók elismerni, addig más lépéseik inkább arra engedik következtetni az embert, hogy utolsó erejükkel kicsinyes bosszútól fűtve még megpróbálnak lenyúlni pár tucat giccses festményt.