Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint jogellenes a fogorvosok sztrájkja és „politikai célokat szolgál”

Ez a cikk több mint 4 éves.

Ahogyan arról már korábban többször is írtunk: az alapellátó („körzeti”) fogorvosok először márciusban jelezték, hogy ha nem változnak addig a munkakörülményeik, szeptemberben két hétre sztrájkba lépnek. A kezdeményezéshez több mint ezer fogorvos csatlakozott, így szeptember 2-13 között a térítésmentes fogászati ellátást nyújtó rendelők többsége leáll, csak az ügyeleti és a sürgősségi ellátást biztosítják.

A fogorvosok azért tüntetnek, mert fenntarthatatlanná vált az állam finanszírozási modellje:

egy állami fogorvosi rendelőnek havonta körülbelül 850 ezer forint támogatás jut, ebből kellene megoldani nem csak a mindennapi működést, hanem az eszközbeszerzéseket, a rendelő fenntartását és az alkalmazottak bérének kifizetését is. Összehasonlításképp egy háziorvosi rendelő havi 1,7 milliót kap.

A sztrájk hétfőn meg is kezdődött: ám mivel a fogorvosok főleg vállalkozói státuszban dolgoznak, ezért nem klasszikus módon vett sztrájkról van szó, hanem rengetegen vettek ki egyszerre szabadságot, hogy tiltakozásokat kimutassák.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Emmi kedden közlemény adott ki, amiben jogellenesnek minősíti a sztrájkot. A 2994 államilag finanszírozott alapellátást végző fogorvosi praxisból ugyanis csak 288-an írták alá azt a nyílt levelet, amelyben megtagadják a munkát, ráadásul a legtöbben nem is közalkalmazottak. Az Emmi szerint ezért a sztrájk megnevezés téves, jogellenes és a közvéleményt megtévesztő.

Mint írják:

„A szerződéses jogviszonnyal foglalkoztatott – vagyis nem közalkalmazott – fogorvosok kötelesek ellátni a körzetükben lakókat, a rendelési idejükben heveny panaszokkal hozzájuk fordulókat, illetve azokat a krónikus betegeket, akiknek az egészsége károsodna az ellátás hiányában. Jelen esetben nem történt meg a munkabeszüntetéssel kapcsolatban a megbízó előzetes tájékoztatása és hozzájárulása, így jogellenesen járnak el, ahogy abban az esetben is, ha egyidejűleg tömegesen veszik ki a „szabadságukat”.”

A minisztérium szerint ugyanis a „sztrájk” leginkább politikai célokat szolgál – az Emmi beszámolója szerint ugyanis már hónapok óta tárgyal az érdekképviselettel, hogy valamiféle közös egyezőre jutva növelhessék az alapellátásban dolgozó fogorvosok finanszírozását.

A Népszava kiszámolójából kiderül: a betegek nagy része türelmesen és megértően áll az orvosok „szabadságához”, az önkormányzatok és hatóságok már kevésbé. Érsekvadkerten és Tokajban az ÁNTSZ jelezte, hogy ellenőrzésre készülnek, Tapolcán pedig az önkormányzat azt üzente az orvosoknak: ha emiatt a betegek távolabbi rendelőbe kell, hogy utazzanak a kezelésért, akkor a felmerülő költségeket átszámlázzák a sztrájkolóknak.