Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Csak úgy menekülnek a pedagógusok a szakmából

Ez a cikk több mint 2 éves.

Az országban átlagosan hetven pedagógus tölti be száz munkáját, ráadásul a következő tizenöt évben hatvan-hetvenezer ember érheti el a a nyugdíjkorhatárt – írja a szakszervezetek.hu.

Már csak napok vannak a tanévkezdésig, a közigazgatási álláskereső portálon pedig még mindig rengeteg betöltetlen állás jelenik meg, ha a „pedagógus” vagy a „tanár” szavakat gépeljük be. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az EMMI és az állami iskolafenntartó Klebersberg Központ általában arra hivatkozik, hogy a nyári időszakban természetes, hogy megnő a betöltetlen tanári állások száma, ugyanis sokan ilyenkorra időzítik az olyan eseményeket, mint a költözés vagy a munkahelyváltás – őszre rendeződik a helyzet.

Ugyanakkor egy pedagógus így nyilatkozott blogján arról, milyen amikor „rendeződik a helyzet”:

Az alakuló értekezleteken a verejtékező intézményvezető bejelenti, hogy sajnos nem sikerült 2-4-6-8 kollégát felvenni. A feladat megoldásra vár. A szakosokat (ahol még van) szólítják meg előbb. Még két-három osztály belefér, mi az a 30-32 letanított óra hetente? Azután következnek az önként jelentkező nem szakosok. Így lesz fizikatanár is az angolos, matekos is a tesis, és az elsőt tanító még napközis is.

-írja.

A szakszervezetek.hu lapnak a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke, Szűcs Tamás azt nyilatkozta: teljesen egyetért a blogot író kollégájával. Szerinte tavaly idén nyáron összességében több állást hirdettek meg a tankerületek, mint tavaly.

Hozzáteszi azt is: a közigazgatási állásportálon ráadásul az egyházi és alapítványi intézmények betöltetlen pozíciói nem jelennek meg, illetve a GYES-en, fizetés nélküli szabadságon és tartós táppénzen lévők helyeire sem írnak ki pályázatot.

Ahogyan a Baranya megyei állapotokról a Magyar Hang is beszámolt ma: a kistelepüléseken jelenti a legnagyobb gondot a tanárhiány. A fiatalabbak ugyanis nagyobb településekre költöznek, őket pedig követik az idősebb pedagógusok, akiket ott jobb munkakörülmények várnak. A Szabad Pécs hasonló tendenciáról számol be: a portál információi szerint minél kisebb településről van szó, annál nehezebb munkavállalót találni. Baranyában olyan iskoláról is tudnak, ahol teljesen komolyan felmerült: nem kezdik meg a tanévet, ugyanis nincs elég pedagógus.