Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egyre több a betöltetlen háziorvosi praxis vidéken

Ez a cikk több mint 4 éves.

Egyre kevesebb háziorvos nyit praxist vidéken, a Dél-Dunántúli régióban az Állami Egészségügyi Ellátó Központ adatai szerint összesen ötvenöt betöltetlen körzet van, írja az atv.hu.

Baranya megyében például tizenegy körzetből hiányzik háziorvos: a jelenség mögött vélhetően az áll, hogy nem könnyű az orvosok számára városok és falvak között ingázni. Ráadásul ha van családjuk, a gyerekeiket esetlegesen nehezen tudják elhelyezni azokban a falvakban, ahol betöltetlen praxis várna rájuk, ugyanis sem iskola, sem óvoda nincsen a településen.

Gyakori jelenség, hogy egy-egy településen jól felszerelt egészségközpont működik, ahová a környező falvakból akár tizenöt-húsz kilómétert is utaznak a lakosok, mert így helyben minden vizsgálatot el tudnak intézni.

„A háziorvosok feladata egyre jobban centralizálódik, és itt látszik egyfajta természetes erőtér kialakulása, amik már nem a régi körzetek. Törvényszerűen biztos vagyok benne, eljutnak odáig az egészségügyi rendszer döntéshozói, hogy újragondolják a körzet lefedettségét”

– nyilatkozta az ATV Híradójának Nagy Attila, Sellye polgármestere, akinek településén pont egy ilyen egészségközpont működik.

Az ATV-nek nyilatkozó Szabó András szerint „nem tartozik a túlfizetett kategóriába a háziorvosi szolgáltatás”: az alkalmazottakat és a bérleti díjat ki kell fizetni, valamint az ingázás miatti benzinpénz is sokat levesz a keresetből.

De az orvoshiány arra is visszavezethető, hogy többen az egyetem elvégzése, a szakvizsgák letétele után bevállalják azt, hogy egy másik országba költöznek – a jobb kereset reményében.

De nem csak a vidéki településeket fenyegeti az orvoshiány: többször is írtunk arról, hogy hónapról hónapra egyre kevesebb háziorvos van Magyarországon.