Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Lukácsi Katalin visszalépett, Radócz Zoltán lett az egyetlen ellenzéki jelölt Szolnokon

Ez a cikk több mint 4 éves.

Hosszabb „huzavona” után végül visszalépett Lukácsi Katalin a szolnoki polgármester-jelöltségtől, tudta meg az atv.hu Lukácsi MSZP-s vetélytársától, Radócz Zoltántól. Radócz a televízióval azt közölte, szerinte mindkét fél engedett egy kissé, és így sikerült egy konszenzusos helyzetet kialakítani, szerda estére.

Ennek értelmében Lukácsi Katalin a városvezetői jelöltségtől visszalép, és Radóczra végül kilenc ellenzéki szervezet adta áldását. Közülük hat (Momentum Mozgalom, DK, LMP, Jobbik, MSZP, Mindenki Magyarországa Mozgalom) jelölő szervezetként tette ezt, három (Szolidaritás Mozgalom, a Szolnok Város Fejlődésért Egyesület, Párbeszéd) pedig támogató szervezetként áll mellette.

Az ellenzéki pártok a Jász-Nagykun Szolnok megyei székhelyen tehát Radócz szerint innentől „együtt sírnak, együtt nevetnek”.

Szolnokon sokáig úgy tűnt, nem tudnak majd megegyezni az ellenzéki pártok, miután korábban a bejelentésre, hogy Radócz Zoltán, az MSZP korábbi polgármesterjelöltje mögé állt be az összes ellenzéki párt, a Márki-Zay Péterhez köthető Mindenki Magyarországa Mozgalomban helyben politizáló Lukácsi Katalin azonban először nem igazán értett egyet ezzel a döntéssel.

Lukácsi, aki a Mindenki Magyarországa elnökségi tagja, július végén ezért bejelentette, az ellenzék közös jelöltje ő lesz. Indulását a Jobbik országos elnöksége, és a helyi MMM által alapított Szolnoki Többség nevű civil szervezet támogatta, ezzel szemben a Jobbik, MSZP és LMP, valamint a DK helyi szervezetei a kezdetektől Radócz Zoltán jelöltségében egyeztek meg.

Lukácsi akciója után egy nappal a helyi alapszervezetek és Radócz már önkormányzati képviselői jelöltbemutatót is tartottak, a konfliktus lényegének az látszott, hogy a Jobbik elnöksége és helyi alapszervezete nem tudott abban megegyezni, ki legyen a szolnoki, ellenzéki jelölt.

Galló György helyi alapszervezeti vezető ekkor elmondta, a szolnoki alapszervezet ezt nem hajlandó támogatni, erről a taggyűlés hozott egy egyhangúlag elfogadott határozatot is. Úgy fogalmazott:

„Nem szolnoki kötődésű, nem Szolnokon élő ember nem képes Szolnok nyerni, nem képes polgármester lenni. Mi ezt az ukázt, amit a Jobbik országos elnöksége kért tőlünk, sajnos nem tudjuk végrehajtani.”

A patthelyzet megoldására korábban, a budapesti 9. kerülethez hasonlóan, előválasztást javasoltak, ehelyett azonban végül mégis tárgyalásos megegyezés született.

Radócz Zoltán 2014-ben már elindult Szolnokon a városvezetői címén, akkor az MSZP-DK-Szolidaritás-Együtt jelöltjeként 27%-ot szerzett a most leköszönő, fideszes Szalay Ferenc 53%-ával szemben. Az LMP jelöltje, Pető Ernő akkor csak 4,2%-ot vitt el Radócztól, míg a jobbikos Kiss Gabriell 14%-ot szerzett.