Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Jelöltbemutatót tartottak a Lukácsi Katalint vétózó ellenzéki pártok Szolnokon

Ez a cikk több mint 4 éves.

Az elmúlt napok heves vitáira reagálva sajtótájékoztatót tartott kedden délelőtt Szolnokon azoknak az ellenzéki pártoknak a helyi alapszervezetei, amelyek már korábban bejelentették, hogy az MSZP-s Radócz Zoltán polgármesterjelöltségét támogatják az őszi önkormányzati választásokon. A jelöltség körül akkor támadt konfliktus az ellenzéki térfélen, amikor hétfőn Lukácsi Katalin, a Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Mozgalom elnökségi tagja is bejelentette, hogy ő lesz az ellenzék közös jelöltje.

Mint ismert, Lukácsi oldalán Mindenki Magyarországa, a Momentum, valamint a Jobbik országos elnöksége és a Lukácsi által alapított Szolnoki Többség elnevezésű egyesület sorakozott fel, míg Radócz Zoltán mögé az MSZP, az LMP, a DK és Jobbik helyi szervezete, valamint a helyi ellenzék pártok közös platformja, már több mint egy éve létező, szintén Szolnoki Többség nevű formáció.

Ez utóbbi Szolnoki Többség kedden azért hívott össze sajtótájékoztatót, hogy -mint fogalmaztak – a szolnoki politikai helyzetet „tisztába tegyék”.

Mint elmondták, a Jobbik országos elnöksége részéről részéről elhangzott, ők Lukácsi Katalint támogatnák, azonban Galló György helyi alapszervezeti vezető elmondta, a szolnoki alapszervezet ezt nem hajlandó támogatni, erről a taggyűlés hozott egy egyhangúlag elfogadott határozatot is. Úgy fogalmazott:

„Nem szolnoki kötődésű, nem Szolnokon élő ember nem képes Szolnok nyerni, nem képes polgármester lenni. Mi ezt az ukázt, amit a Jobbik országos elnöksége kért tőlünk, sajnos nem tudjuk végrehajtani.”

Azt is leszögezték, Radócz Zoltánt támogatják továbbra is, illetve megerősítették, hogy előválasztást szeretnének a Tisza-parti városban, ezzel kapcsolatban holnapra, azaz szerdára várják egyeztetésre pártok képviselőit.

A Lukácsi jelöltségét ellenző csoportosulás most önkormányzati képviselőjelölteket is állított, ugyanakkor a jelölti helyek még foghíjasak: a 12 egyéni körzetből 9 helyre jelentették be saját indulóikat, míg 6-os, 7-es, illetve 8-as számú körzetbe várják a Momentum jelöltjeit.

A sajtótájékoztatón a képviselőjelöltek jelen voltak, Radócz Zoltán azonban nem tudott ott lenni, a sajtótájékoztatón felszólaló LMP-s Tóth Áron arról tájékoztatott, hogy jelenleg pihenését tölti családjával.

Lukácsi Katlain tegnap este az ATV stúdiójában úgy nyilatkozott a kialakult helyzettel kapcsolatban, hogy „nagyon sajnálja, hogy ezek a viták kikerültek a nyilvánosság elé”.

Abból, hogy ki legyen a közös polgármester, már tavasszal is konfliktus adódott, ezután Lukácsit kitiltották a helyi ellenzéki együttműködés, a Szolnoki Többség üléseiről.