Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

216 millió euró értékben adott el harci felszerelést Erdogannak Németország

Németország 374 esetben, összesen 216 millió eurós értékben hagyott jóvá eladásokat tavaly olyan eszközökre Törökországnak, amelyek egyszerre használhatók civil, illetve katonai célokra. Az adatokat a Szövetségi Gazdasági Minisztérium szolgáltatta a Bundestag Gazdasági Bizottságának a „kettős rendeltetésű eszközök” eladásainak listáján.

Törökország a harmadik a nem EU-s országok közül, ahova ilyen eszközöket exportál Németország. Kína 2,2 milliárd euróval vezet, mögötte Oroszország vásárol még fel kettős célú eszközöket, 270 millió euró értékben.

Sevim Dagdelen, a Linke elnökhelyettese kritizálta az exportengedélyek kiadását Törökországnak.

A török államfő, Recep Tayyip Erdogan augusztus elején jelentette be, hogy a török hadsereg támadást fog indítani a kurd YPG (Népi Védelmi Egységek) állásai ellen az északi-szíriai térségben.

Az Egyesült Államok által felfegyverzett, és az Iszlám Állam elleni harcban támogatott YPG szövetségese a Kurdisztáni Munkáspártnak, amely szervezetet nemzetközileg terrorszervezetnek minősítik.

Az Egyesült Államok egy, Északkelet-Szíriában létrehozandó úgynevezett biztonsági övezet kialakításának ötletével kezdett tárgyalásokba Törökországgal januárban. Ankara számára azonban nem tűnik elfogadhatónak az USA ajánlata, mivel ők az amerikaiaknál szélesebb (32 km-es) demilitarizált ütközőzónát szeretnének, valamint teljes ellenőrzést az övezet felett.

Azóta valamennyit haladtak a tárgyalások a felek között, egy elvi megállapodásig legalábbis sikerült eljutniuk, amelyben leszögezik, a két NATO ország „közös katonai parancsnoki központot alakít ki egy, a jövőben Szíriában kijelölendő biztonságos zóna meghatározása érdekében.”

A megállapodást török részről Hulusi Akar védelmi miniszter, amerikai részről pedig az Európai Szövetséges Főparancsnokság vezetője, Tod Wolters, az amerikai légierő tábornoka kötötték meg, de mindkét fél csak kevés részletet tárt a tervből a nyilvánosság elé.

(jungewelt.de)