Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

USA-szerte követelik a fegyvertartás szigorítását

Ez a cikk több mint 4 éves.

Az elmúlt időszak – rasszista, fehér felsőbbrendűséget hirdető – fegyveres mészárlásaira reagálva szombaton és vasárnap az Amerikai Egyesült Államokban több, mint száz városban tartanak tüntetéseket, melyeken a résztvevők a fegyvertartási szabályozás szigorítását követelték – írja a Newsweek.

A Recess Rally (Szünidei Menet) nevű tüntetéssorozatot két civil egyesület, az Everytown for Gun Safety és a Moms Demand Action for Gun Control (kb. Minden Város a Lőfegyverbiztonságért és Anyák Követelnek Cselekvést a Fegyverszabályozásért) közösen szervezik a nyári kongresszusi szünetben.

 

A Moms Demand Action szervezet felhívása szerint

„míg a Kongresszus szünetet tart, küldjünk világos üzenetet, hogy nem leszünk tétlenek a fegyveres erőszakkal szemben.”

A tüntetések célja, hogy felszólítsa a döntéshozókat olyan szabályozás megalkotására, mely kötelezővé tenné a háttérelemzést minden fegyvervásárlás esetén, valamint támogatja a Vörös Zászló törvényt (Red Flag Law), mely lehetővé tenné, hogy emberek bírósági tiltást kérjenek krízishelyzetben lévő emberek fegyvervásárlására. Ilyen törvény már életbe lépett Kaliforniában, ahol családtagok kérvényezhetik a bíróságon, hogy feltételezhetően közveszélyes rokonaikat tiltsák el a fegyverviseléstől.

„Nincs olyan szülő Amerikában, aki ne attól félne, hogy az ő gyereke lesz a következő. Ezért szerveztek önkénteseink tüntetéseket mind az 50 államban, hogy biztosak lehessünk abban, hogy szenátoraink tudhassák, hogy szavazhatnak a biztonságunkra, vagy le fogjuk őket szavazni”

– nyilatkozta Shannon Watts, a tiltakozás egyik szervezője a CNN-nek.

A tüntetésekkel párhuzamosan a szervezetek egymillió dollárt költenek különböző republikánus, a fegyvertartást támogató képviselők elleni kampányra.

Az Egyesült Államokban időről időre fellángol a vita azzal kapcsolatban, hogy helyes-e az alkotmány második kiegészítésére alapuló szabályozás, melynek köszönhetően az állampolgárok viszonylag egyszerűen juthatnak lőfegyverekhez.

Az egyes államokban eltérő szabályozások vannak érvényben, és hol lazább, hol szigorúbb ellenőrzésen kell átesnie a fegyvervásárlás előtt, azonban egyes államokban vannak olyan speciális események is, melyeken gyakorlatilag boldog-boldogtalan vehet válogatott, akár félautomata lőfegyvereket.

A rengeteg magánkézben lévő lőfegyver komoly társadalmi problémát okoz az Egyesült Államokban, legutóbb El Pasoban és Daytonban történtek mészárlások, melyek során egy nap alatt több, mint harminc embert öltek meg merénylők, és rendszeresek az oktatási intézményekben elkövetett támadások is.

via Newsweek