Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Izraeli katonák tüzet nyitottak gázai fegyveresekre a határon

Ez a cikk több mint 4 éves.

A Gázai övezet északi határánál fegyveresek közelítették meg vasárnapra virradó éjjel az izraeli határkerítést, nem sokkal azután, hogy három rakétát lőttek ki az övezetből izraeli települések felé.

A fegyveresekre az izraeli hadsereg egy harci helikopterről, illetve egy harckocsiból tüzet nyitott, palesztin egészségügyi tisztviselők szerint hárman a közülük életüket vesztették, egyikük pedig megsebesült.

„Rövid idővel ezelőtt az Izraeli Védelmi Erők katonái több fegyverest fedeztek fel a Gázai övezet északi részénél, a biztonsági kerítés közelében. A hadsereg harci helikoptere és egy tank tüzet nyitott az irányukba.”

– adta közre az izraeli hadsereg egy közleményben vasárnap.

A rakétás támadásban izraeli részről senki sem sérült meg, az egyik becsapódás egy határ menti izraeli településen történt.

A gázai határ környékén tavaly tavasz óta zajlanak összecsapások kisebb-nagyobb erővel, akkor legkevesebb 43-an meghaltak, 1900-an, köztük 11 újságíró megsebesült a palesztin terület és Izrael határán fekvő fal mellett tartott tüntetéseken. Az izraeli hadsereg éles lőszert vetett be a sokszor erőszakosan fellépő tüntetők ellen.

A tüntetések annak a lassan másfél éve tartó tiltakozássorozatnak a részei, amely során a palesztinok az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költözése és a palesztin menekültek jogfosztottsága ellen tiltakoznak.

Az összetűzések legsúlyosabbika idén májusban történt, akkor a Hamsáz és az Iszlám Dzsihád mintegy 450 rakétát lőtt ki Izrael területére. Benjamin Netanjahu ezután miniszterelnök masszív ellencsapásokat rendelt el gázai célpontok ellen.

Az izraeli hadsereg ellencsapásai során körülbelül 260 gázai célpontot támadott levegőből, illetve harckocsikkal. A hadsereg közlése szerint célpont volt egy épület, amelyben a Hamász hírszerzői, illetve biztonsági egységei tartózkodnak.

A bombázás során lerombolták az Anadolu török állami hírügynökség épületét is, ezzel kapcsolatban Recep Tayyip Erdoğan török elnök „izraeli állami terrorizmusról” beszélt.

„Egyiptom megnövelte erőfeszítéseit a Hamásszal, az Iszlám Dzsiháddal és Izraellel kapcsolatban, de egyelőre nincs eredmény.”

– közölte egy palesztin tisztviselő a sajtóval, miután az egyiptomi közvetítéssel zajló békítő egyeztetésekről kérdezték.

(Reuters)