Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

43 halott a gázai tüntetéseken – megnyílt az amerikai nagykövetség Jeruzsálemben

Ez a cikk több mint 5 éves.

Legkevesebb 43-an meghaltak, 1900-an, köztük 11 újságíró megsebesült a Palesztin terület és Izrael határán fekvő fal mellett tartott tüntetéseken. Az izraeli hadsereg éles lőszert vetett be a sokszor erőszakosan fellépő tüntetők ellen. Közben Izrael állam 70. születésnapján megnyitott az USA új izraeli nagykövetsége Jeruzsálemben.

Forrás:twitter.com/mahmoudadameh

Több tízezer, az izraeli baloldali lap, a Haaretz tudósítása szerint 40 ezer palesztin tüntett hétfőn Gázában. Az izraeli hadsereg éles lőszert és könnygázt is bevetett a tüntetők ellen, akik több ponton megpróbálták megbontani a határkerítést.

A tüntetések annak a hetek óta tartó tiltakozássorozatnak a részei, amely során a palesztinok az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költözése, Izrael állam születésének 70. évfordulója, és a palesztin menekültek jogfosztottsága ellen tiltakoznak.

A tiltakozások március 30-án kezdődtek, az izraeli erők azóta legalább 90 palesztint öltek meg, és közel 10 500 embert sebesítettek meg az összecsapásokban.

Mahmúd Abbász palesztin elnök szóvivője útján azt közölte hétfőn, hogy a Jeruzsálembe áthelyzezett amerikai nagykövetség megnyitása feszültséget és instabilitást hoz a régióba, és kizárja, hogy Washington a közel-keleti béke közvetítőjeként lépjen fel.

„Ezzel a lépéssel az USA ellehetetlenítette, hogy közvetítő szerepet folytasson a békefolyamatban, megsértette a világot, a palesztin népet, az arab és az iszlám nemzetet” – mondta Abbász szóvivője, Nabil Abu Rdeineh.

A Reuters szerint Franciaország külügyminisztere felszólította az izraeli hatóságokat, hogy állítsák le azokat az akciókat amelyek során lekevesebb 41 palesztint öltek meg hétfőn. Jean-Yves Le Drian jelezte azt is, az Egyesült Államok döntése, hogy nagykövetségét Jeruzsálembe költözteti, „megsértette a nemzetközi jogot és az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát”.

Franciaország mellett többek között Egyiptom és Törökország is elítélte az izraeli hadsereg kemény fellépését. A török külügyminiszter szerint az USA és Izrael egyaránt felelősek a „gázai mészárlásért”

Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnök az USA jeruzsálemi nagykövetségén tartott megnyitó beszédében történelminek nevezte a napot, és arról beszélt, „Trump történelmet csinált”. Ezzel arra utalt, hogy az USA elnökének döntése után költözik át a nagykövetség a szent városba. Netanyahu szerint „csak az igazságra lehet békét építeni, és az igazság az, hogy Jeruzsálem mindig a zsidó nép, a zsidó állam fővárosa volt és lesz”.

Forrás: Haaretz/Al Jazeera/Reuters