Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Rakétazáport zúdít a Hamász Izraelre, az izraeliek ellencsapást indítottak

Ez a cikk több mint 4 éves.

A Hamász és az Iszlám Dzsihád palesztin terrorszervezetek szombat reggel óta mintegy 450 rakétát lőttek ki Izrael területére. Benjamin Netanjahu miniszterelnök masszív ellencsapásokat rendelt el gázai célpontok ellen.

Az izraeli hadsereg szerint az erőszakhullám azután újult ki, hogy pénteken egy, az izraeli hadsereg szerint az Iszlám Dzsihádhoz köthető fegyveres tüzet nyitott a zsidó állam katonáira, akik közül ketten megsebesültek, erre Izrael légicsapással reagált, amiben a Hamasz két katonája meghalt. Ugyanazon a napon az izraeliek két demonstrálót lőttek agyon a gázai határnál, a rakétacsapások ezután kezdődtek.

Az izraeli rakétavédelem („Acélkupola”) a hadsereg állítása szerint több tucat rakétát szedett le, de a lakott területekre becsapódó lövedékek így is megöltek eddig egy izraeli férfit, és komolyabban megsebesítettek négy másik embert. Az izraeli Vörös Dávidcsillag eddig 83 esetben látott el sérüléseket a támadásokhoz köthetően, köztük egy nyolcvanéves nő is volt. Palesztin oldalon eddig összesen nyolc halálos áldozatról tudni, köztük egy terhes asszonyról és kisgyermekéről.

Az izraeli hadsereg ellencsapásai során eddig körülbelül 260 gázai célpontot támadott levegőből, illetve harckocsikkal. A hadsereg közlése szerint célpont volt egy épület, amelyben a Hamász hírszerzői, illetve biztonsági egységei tartózkodnak.

A bombázás során lerombolták az Anadolu török állami hírügynökség épületét is, ezzel kapcsolatban Recep Tayyip Erdoğan török elnök „izraeli állami terrorizmusról” beszélt.

„Egyiptom megnövelte erőfeszítéseit a Hamásszal, az Iszlám Dzsiháddal és Izraellel kapcsolatban, de egyelőre nincs eredmény.”

– közölte egy palesztin tisztviselő a sajtóval, miután az egyiptomi közvetítéssel zajló békítő egyeztetésekről kérdezték.

Az Európai Unió egy szóvivője, Maja Kocijancsics közleményt adott ki, miszerint

„A Gázából Izrael felé indított rakétatámadásokat azonnal le kell állítani. Sürgős szükség van ennek a veszélyes helyzetnek a mérséklésére, hogy biztosítani lehessen a civilek életének védelmét.”

A francia külügyminisztérium szintén elítélte a rakétázást:

„Franciaország erősen elítéli az izraeli civilek ellen indított rakétatámadásokat.”

forrás: The Guardian; Haeretz; MTI