Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hiányos tájékoztatás miatt nem kapnak elég fizetést az idős orvosok

Ez a cikk több mint 4 éves.

Két hónapja nem kap nyugdíjpótló ellátást az állami kórházakban dolgozó, idős orvosok nagy része, írja a Népszava. Hiába adták be a továbbfoglalkoztatási kérelmüket, késve kaptak választ, így munkáltatóik az ellátást sem tudták időben megigényelni.

Egy 2013-ban hozott rendelet szerint a közszférában dolgozóknak választaniuk kell a nyugdíjuk és a munkabér között, egyidejűleg a kettőt nem kaphatják. Az egészségügyben a nyugdíjas korban lévő orvosokat és szakdolgozókat pedig csak akkor lehet tovább foglalkoztatni, ha a munkáltatójuk erről előzetesen kormányzati hozzájárulást szerez. Viszont ha megszerzik, akkor a nyugdíj helyett azzal megegyező összegű jövedelemkiegészítést fizethetnek az idősebb alkalmazottaknak. Ez az az összeg, amit június óta nem tudtak folyósítani azoknak az orvosoknak, akiknek idén jár le a három évre kiszabott továbbfoglalkoztatási engedélye.

Egy, a Népszavának nyilatkozó orvos azt mondta: röntgenorvosként havi nettő 200 ezer forintot keres, amiből a számlái rendezése után nem sok marad. Szerencsére vannak megtakarításai, enélkül nagyon nehezen tudná biztosítani megélhetését.

Az elmaradással kapcsolatban azonban hiába kérdezi munkáltatóját, zavaros válaszokat kap, ráadásul egy olyan lapot is aláírattak vele, amely szerint nyilvánosság előtt nem beszélhet erről.

Egy másik orvos, Weltner János szerint az a probléma, hogy egy jogszabály-változtatásról nem tájékoztatták megfelelően az érintetteket. Idéntől ugyanis már nem csak a kormányzati továbbfoglalkoztatási engedélyt kell beadnia a munkáltatónak, hanem az időskori ellátás megállapításáról szóló legfrissebb, eredeti határozatot is. Ezt viszont a megváltozott adatvédelmi szabályok miatt a munkáltató csak akkor kérheti ki, ha az érintettől felhatalmazást kap rá. Emellett pedig a fél százalékos nyugdíjemelést is csak az kapta meg, aki külön kérvényezte – ez eddig automatikusan történt.

A Népszava mindössze a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőt tudta elérni, ahonnan azt nyilatkozták: csak 939 fő után igényelték meg a munkáltatók a nyugdíjnövelést. Azt tehát továbbra sem tudni, hányan vannak azok, akik jogosultak lennének az összesre, de mivel nem tudják, hogy azt külön meg kell igényelniük, megkapni sem fogják.