Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kormány nem érzi illetékesnek magát a munkásokkal szembeni jogsértések ügyében

Ez a cikk több mint 4 éves.

Mesterházy Attila, az MSZP képviselője négy kérdést tett fel Varga Mihály pénzügyminiszternek arról, hogy a jelentős mennyiségű állami támogatásokat, kedvezményeket elnyerő esztergomi Suzuki gyárral kapcsolatban az utóbbi időben több probléma gyanúja merült fel a munkavállalókkal való bánásmód terén.

A kérdések a következők voltak:

  • Hogyan fordulhat elő, hogy egy Magyarország területén működő gyár a magyar törvények betartására figyelmeztető felhívást, vagy megmozdulást „hangulatkeltésnek” minősít?

  • A kormány szerint szükség van-e a munkavállalói érdekek védelmére egy olyan gyárban, ahol munkájának minőségére hivatkozva elbocsájtottak egy több mint 14 éve ott dolgozó munkavállalót, csupán azért mivel őt szakszervezeti titkárnak választották?

  • A kormány szerint szükség van-e a munkavállalói érdekek védelmére, szakszervezet létrehozására egy olyan gyárban, ahol felmerült a gyanúja, hogy a hőségriadót figyelmen kívül hagyva dolgoztatják a munkavállalókat?

  • Ha a kormány óriásplakátokon hirdette, hogy „Ha Magyarországra jössz, be kell tartanod a törvényeinket!”, akkor ezt miért nem követeli meg a Suzuki Zrt.-től is?

A négy feltett kérdésre viszont összesen egy darab válasz érkezett, ráadásul olyan, ami nemcsak hogy kitér az egyértelmű válaszadás elől, de konkrétan a kormány illetékességét is tagadja a munkajoggal kapcsolatban:

„A Magyar Suzuki Zrt.-vel kapcsolatban feltett kérdései olyan egyedi munkáltatói intézkedésekkel függnek össze, amelyek megítélése nem tartozik a Kormány tagjainak feladat- és hatáskörébe.”

– így válaszolt Bodó Sándor pénzügyminisztériumi államtitkár, majd még két rövid bekezdésben ecsetelte, hogy amúgy mennyi mindent tettek a szakszervezetek jogaiért, egyébként pedig különböző testületek és hatóságok is rendelkezésre állnak, ha valaki panasszal élne.

Mint arról beszámoltunk, júliusban az esztergomi Suzuki-gyár előtt tartott félpályás útlezárást a Vasas Szakszervezet, az akcióhoz többek között csatlakozott az IndustriALL globális szakszervezeti szövetség, a Magyar Szakszervezeti Szövetség, bányászok, közlekedési dolgozók, húsipari dolgozók és politikusok is.

A Suzukinál februárban bocsátották el a dolgozót, aki az újonnan alapított Vasas alapszervezet titkára lett volna: mielőtt a Vasas jogászai és a helyi dolgozók megszövegezték és a menedzsmentnek elküldték az alapszervezet megalakulását bejelentő értesítést, az alapszervezeti titkárnak választott férfit behívatta a vezetés, és közölték vele, azonnali hatállyal elbocsátják a gyárból.

A Suzuki azóta sem ismeri el az alapszervezet létezését, a munkaügyi bíróságon továbbra is az ezt igazoló dokumentumokat kérik, miközben a Vasas szerint van olyan tagjuk, aki papíron kérte, hogy a tagdíját a fizetéséből a cég utalja át a szakszervezetnek.

A Suzuki korábban a cég gyakorlata ellen tiltakozó ellenzéki országgyűlési képviselőket nem engedett be a gyárba, a szakszervezettel nem akartak tárgyalni, a munkavállalókat pedig elbocsájtással fenyegették.

A demonstrációhoz csatlakozott Komjáthi Imre, az MSZP alelnöke is, aki előző héten Alaptörvényt próbált átadni a cég vezetőinek, előtte pedig odaláncolta magát a Suzuki-gyár kerítéséhez, mert a Vasas Szakszervezeti Szövetséghez tartozó E.S. Autóipari Szakszervezet arról számolt be, miszerint a harmadfokú hőségriadó ellenére dolgoztatták tovább a gyár munkásait.

Komjáthi elmondta, hogy 50 nap alatt tizedszer vannak itt, és már az első pillanattól támogatták a Vasas és a kirúgott titkár harcát. Szerinte, habár történelmileg úgy alakult, hogy jelentős távolságtartás van a pártok és a szakszervezetek között, egy szociáldemokrata pártnak természetes szövetségesének kell lennie a szakszervezeteknek, ezért ott lesznek mindenhol, ahol igénylik.

„A mi dédapáink az utcán, a vérük által harcolták ki azokat a jogokat, amelyeket most lábbal tipornak. A multik lábbal tiporják, a különböző cégek és a kormány is. Ha ezt hagyjuk, akkor kisülhet a szemünk” – mondta.

Szakács Gábor, a kirúgott alapszervezeti titkár a Mércének elmondta, hogy a célja, hogy folytathassa a munkát, amit elkezdett és visszatérhessen a Suzukihoz dolgozni. Hozzátette, hogy annak ellenére, hogy a Suzuki nem ismeri el a létét, a szakszervezetnek már több száz tagja van, és azóta is folyamatosan kapja a belépési nyilatkozatokat. A dolgozóknak azt üzente, hogy tartsanak ki és várjanak, mert jó irányba haladnak.

 

(Alfahír)