Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Súlyosan szennyezett a levegő a budapesti rakpartoknál, mégsem tesznek semmit ellene

Közös kampányt indít az aHang a helyi lakosok kezdeményezése nyomán, a Levegő Munkacsoport környezetvédő egyesülettel együtt, Tiszta levegőt a Duna-partokon is: radikálisan csökkentsék a hajóforgalom okozta levegő-
és zajszennyezést! címmel. Szerintük a kezedményezés miértje nagyon egyszerűen megérthető, ha valaki ellátogat a budapesti rakpartok egyikére és eltölt ott pár órát. A petíció itt érhető el.

Az aHang aktivistái az elmúlt hetekben levegőminőségi ellenőrzéseket végeztek a Jászai Mari térnél, a Lánchíd lábánál, a Szent István parknál és a Március 15. téren, valamint az Országháznál  – arra szerettek volna ugyanis választ kapni, hogy milyen mértékékű szennyezést okoznak a rakpartnál álló szállodahajók, illetve a a Dunán közlekedő személyszállító hajók.

Különösen a rakpartok szennyezettek. Fotó: Mérce

Ezeknek a magántulajdonban lévő, főképp városnéző túrákra használt hajóknak a nagy része rendkívül elavult motorral rendelkezik. Ezt a szennyezést az emelgetett szállodahajók azzal is tetézik, hogy nem a partról kapják, hanem folyamatosan működő dízelgenerátorral biztosítják az áramot. Ehhez jönnek még a szállodahajókhoz embereket szállító, a sétány mentén órákon át járatott motorral várakozó autóbuszok.

„A Levegő Munkacsoporthoz rendszeresen érkeznek panaszok helyi lakosoktól és a Duna-parton sétálóktól, sőt a hajón utazóktól is, akik szerint elviselhetetlen, amit ezek hajók kibocsátanak.” 

– írja Lukács András, a Levegő munkacsoport elnöke a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben. Az egyesület három évvel ezelőtt már konkrét javaslatokat is eljuttatott az illetékes minisztériumhoz, de úgy tudják: azóta sem történt semmiféle előrelépés.

A Levegő Munkacsoport két hete végzi a mérést, az ehhez szükséges eszközöket a Greenpeace bocsájtotta rendelkezésükre.

Helyi tudósítónk az aktivistákkal együtt jelentkezett be a Duna közepéről:

Majd később pedig élőben közvetítettük, ahogyan mérést végeznek:

Címlapkép: Hajó a Dunán. Fotó: Mérce