Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Előbb evakuálni akarták az orosz nukleáris robbantásos baleset után a közeli falut, majd visszavonták a parancsot

Ez a cikk több mint 4 éves.

Rövid időre egy falu elhagyására szólította fel a lakosokat a helyi hatóság az Arhangelszki Kerület északi részén található Szeverodvinszk körzetéből, miután az orosz meteorológiai szolgálat a normálisnak tekintett radiokatív sugárzási határérték 16-szorosát észlelte a térségben egy múlt heti, radioaktív anyagokat is felhasználó fegyvertesztelés közben bekövetkezett baleset után.

A TASZSZ orosz állami hírügynökség információi szerint azonban az este folyamán az evakuálási parancsot mégis visszavonták, a visszavonás okát viszont nem közölték.

Pedig korábban az Interfax részére a falu vezetése még a következőket közölte:

„Értesítést kaptunk a helyi, katonai közigazgatás által tervezett akciókról. Ezek értelmében Nyonohsza falu lakóit arra kértük, hogy augusztus 14-ével hagyják el lakóhelyüket.”

A múlt heti rakétateszttel kapcsolatban nem ez az egyetlen bizonytalan pont, de annyit legalább már sejteni lehet, hogy a Roszatom egy viszonylag új, kisméretű nukleáris reaktorral meghajtott fegyvert, a 9M730 „Burevesztnyik” (viharmadár) típusú tengeri rakétát kezdte el tesztelni a Fehér-tengeren, amikor az öt atomfizikus életébe kerülő baleset megtörtént. Ezt valószínűleg az egyik tesztelt rakéta felrobbanása okozta, miután azoknak az információk szerint izotóp-alapú folyékony hajtóanyaga is volt.

A Komerszantnak egy névtelenül nyilatkozó tengerésztiszt azt mondta, egy ilyen rakéta tengeri tesztje közben keletezhetett radioaktív üzemanyag-szivárgás.

Az orosz hatóságok sajtókérdésre nem voltak hajlandóak megerősíteni, hogy a NATO által SSC-X-9″Skyfall” fedőnéven, 2018 elején lajstromozott új rakétarendszer játszott-e közre a balesetben.

A robbanást közvetlenül követte a rendkívüli megemelkedett sugárzás Nyonohszában, és a Moscow Times helyi forrásai szerint már az első jelekre felvásárolták a faluban a jódkészítményeket, amelyekről hagyományosan tudott, hogy csökkentik a radioaktív sugárzás élettani hatásait.

A nagy titkolózás által övezett szerencsétlenséget először elbagatellizálták a moszkvai hatóságok, a mostani evakuációs parancs azonban arra utal, komolyabb baj is keletkezhetett a sarkköri körzetben.

Az állami meteorológia hivatalos adatai szerint viszont veszélyes radioaktivitás csak a robbanás után közvetlenül, 40 percig érte Nyonohszát 2 mikrosievert/órás sugárzás, ezt követően szerintük az érték visszaállt az ott normális, 1 mikrosievert/órás értékre. Akkor viszont még nem, most azonban mégis az augusztus 14-i, azaz holnapi evakuálás mellett döntöttek.

Kedden a hivatalos TASZSZ hírügynökség azt is nyilvánosságra hozta, hogy a baleset helyszínén a sérülteket kezelő orvosokat és ápolókat egészségügyi tesztek elvégzése céljából ma ugyancsak Moszkvába rendelték.

Eközben a balesetben meghalt tudósok ugyancsak ünnepélyes és sok embert megmozgató gyászszertartás keretében, katonai tiszteletadás mellett, ugyanakkor sürgősen temették el hétfőn, az Orosz Szövetségi Nukleáris Központ szarovi intézete közelében- ez az a központ, amely többek között Oroszország hidgrogénbomba-arzenáljára is felügyel.

A Roszatom vezérigazgatója, Alekszej Lihacsev, itt tartott gyászbeszédében úgy fogalmazott, „egy speciális fegyver tesztelése” közben „tragikus módon” vesztette életét az öt tudós, akik közül két áldozat a Roszatom tesztelési központjának vezetője volt.

Miután az oroszok után az amerikaiak is felmondták az 1987-ben aláírt nukleáris lefegyverzési szerződést, az Orosz Föderáció már 2018 tavaszától intenzív fegyvertesztelésbe kezdett, amelynek azonban idén nyáron már számos baleset állta útját: múlt héten ugyancsak Szibériában az ott tomboló óriási erdőtüzektől sem függetlenül egy nagy fegyverraktár pusztított el egy közeli falut, múlt hónapban pedig a Barents-tengeren ütött ki tűz egy nukleáris tengeralattjárón, 14 tengerész halálát okozva.

(Moscow Times, The Independent, BBC)