Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Azt szeretném, hogy Ferencvárosban botrányoktól mentes és nyugodt közélet legyen”

Ez a cikk több mint 4 éves.

Napokon belül kezdődik az ellenzéki polgármesteri előválasztás Budapest kilencedik kerületében, Ferencvárosban. A Momentum jelöltjével, Jancsó Andreával beszélgettünk, akit az MSZP, a Jobbik és a DK is támogat. A beszélgetés során szóba kerültek a ferencvárosiakat leginkább foglalkoztató kérdések, az ellenzékiség mikéntje egy többségi fideszes önkormányzatban és Jancsó jövőre vonatkozó tervei is.

Az előválasztás másik szereplőjével, Baranyi Krisztinával készített videóinterjúnk itt megtekinthető.

Jancsó szerint három nagy kérdés foglalkoztatja a ferencvárosiakat, amikben rögtön, elsőként lépnie kell az új polgármesternek:

  • a parkolásüzemeltetés kérdése,
  • az ingatlanvagyon-gazdálkodás,
  • a köztisztaság és a közbiztonság.

Ezek közül Jancsó először is a parkolást oldaná meg, aminek az üzemeltetését szerinte önkormányzati kézbe kellene visszavenni, mivel ez a legjobb módszer arra, hogy a fideszes érdekköröket ki lehessen iktatni.

„Komoly esély van rá, hogy megdönthető legyen a helyi vezetés”

– jelentette ki Jancsó, de szerinte még egy fideszes többségű önkormányzatban is van rá mód, hogy a politikai akaratot az ellenzéki célok szerint lehessen elmozdítani. Ehhez helyi ügyekre kell fókuszálni és meg kell találni az alternatív finanszírozási formákat, például a megfelelő EU-s pályázatokat.

Az egyik ilyen ellenzéki siker Jancsó képviselősége alatt a kerületi ingatlanmutyi feltárása és akadályozása volt: elérték, hogy szülessen egy rendelet, aminek értelmében az önkormányzat nem adhat el piaci alapon önkormányzati bérlakásokat. Ezeket korábban a piaci áruk töredékéért osztogatták fideszes körökben.

„Lehet olyan helyzetbe hozni a helyi fideszes többséget is, hogy ciki legyen, ha nem szavaz meg valamit – ez történt az ingatlanmutyival is. Kezdett kínossá válni számukra, és végül egy nagyon hosszú folyamat végére sikerült eredményt elérni. Tehát még fideszes többséggel is el lehet érni változásokat, de nyilván könnyebb lenne a helyzetünk, ha ellenzéki többség van” – fejtette ki Jancsó.

Önkormányzati képviselősége alatt Jancsó szívügyévé a szociális ügyek váltak. Szerinte a kerület középső részét főleg lakhatási gondok sújtják, amikre muszáj lenne olyan megoldást találni, ami a gyökerénél fogja meg a problémát, a létező önkormányzati támogatások pedig erre nem elegendőek. Egyenként kellene minden rászorulóval foglalkozni, ebben Jancsó a kerületben évtizedek óta dolgozó szociális munkások felhalmozott tudás- és ismeretségtőkéjére támaszkodna.

Fotó: Jancsó Andrea / Mérce

Jancsó arra az esetre a legbüszkébb a politikusi pályafutása alatt, amikor egy éppen eladott ház utolsó lakóinak az ügyét sikerült úgy menedzselnie, hogy tudtak megfelelő új lakást kapni és így rendezetten tudták megkezdeni az új életüket. Arra a kérdésre, hogy gyakran fordulnak-e hozzá a kerületi lakosok egyéni ügyeikkel, Jancsó igennel felelt. „Ha egy embernek segítesz, akkor ő elmondja a másiknak és akkor ezek jönnek szépen egymás után. Nem mondom, hogy mindenkinek sikerült segíteni, de próbálkoztunk. És az emberek már értékelik az igyekezetet is.”

A személyes kapcsolat a lakosokkal rendkívül fontos Jancsó számára: „Azt érzem, hogyha megyek az utcán és találkozom valakivel, akitől megkérdezem, hogy hogy van, akkor elmeséli. Ez egyfajta bizalmat jelent, és szerintem ez nagyon fontos.

Nyilván egy polgármesternek más a feladata, de aki önkormányzati képviselőként bizonyos fokú alázattal viseltetik a lakosok iránt, az nem gondolom, hogy polgármesterként ezt elfelejtené.”

A kampányolás során Jancsó szerint a részvételi költségvetés ötlete bizonyult az egyik legnépszerűbb javaslatnak, ez annyit takar, hogy minden évben a kerület összbevételének 1%-ára (ez 2019-ben 250 millió forintvolt) tehetnének javaslatot a lakosok. A javaslatokat aztán megvitathatják és végül szavaznak róla. Jancsó szerint bár közösségi tervezés eddig is volt, a lakosok mégsem érezték, hogy a döntések szintjén végül lett volna ennek hatása. Ezen változtatna ez a javaslat.

A ferencvárosi ellenzéki összefogás döccenőiről szólva Jancsó magabiztosan állította, bármi lesz is az előválasztás eredménye, a közös munkával a későbbiekben nem lesz gond, hiszen mindenkinek végső soron ugyanaz a célja. „Közös a cél, nincs idő arra, hogy megharagudjunk egymásra és durcit játsszunk. Meg kell találni a közös pontot, ahol együtt tudunk dolgozni, szerintem ez menni fog” – mondta.

Jancsó szerint higgadt és kiegyensúlyozott polgármester lenne. A kerület jövőjére vonatkozó reményeivel zártuk a beszélgetést:

„Azt szeretném, hogy Ferencvárosban most már botrányoktól mentes és nyugodt közélet legyen. Ráfér szerintem a kerületre.”

Jancsó Andreát kérdezte: Diószegi-Horváth Nóra. A videót készítette: Bogatin Bence és Pósfai Orsi.

NE MARADJ LE AZ ÚJ VIDEÓINKRÓL! IRATKOZZ FEL A LENTI GOMBON, VAGY  A LINKEN, A FELIRATKOZÁS GOMBRA KATTINTVA A YOUTUBE CSATORNÁNKRA!