Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Több nagyobb hajléktalan-ellátó intézmény tiltakozik Károly bácsi kilakoltatása ellen

Ez a cikk több mint 4 éves.

A Menhely Alapítvány honlapján jelent meg egy közös állásfoglalás az összes nagyobb hajléktalan-ellátó szervezet részéről szombat délután, melyben az aláíró szervezetek közösen tiltakoznak H. Károly, 79 éves budafoki lakos kilakoltatása, és általában az elhelyezés nélkül kilakoltatások ellen.

A közlemény szövege:

„Alulírott, otthontalan emberekkel foglalkozó szervezetek H. Károly 79 éves budafoki lakos lakásából történő eltávolításával és hajléktalanellátó intézményben történő elhelyezésével kapcsolatban szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a hajléktalanellátó intézményben történő elhelyezés nem teszi elfogadhatóvá emberek otthonukból történő, elhelyezés nélküli kilakoltatását.

A hajléktalanellátó intézmények feladata nem az emberek hajléktalanná tételének az elősegítése, kiszolgálása, hanem a hajléktalan élethelyzet megszüntetése.”

Az aláírók:

Baptista Szeretetszolgálat – Utcafront
Diótörés Alapítvány
Kijárat Egyesület
Kiút Egyesület
Léthatáron Alapítvány
Magyar Evangéliumi Testvérközösség
Menhely Alapítvány
Oltalom Karitatív Egyesület
Periféria Egyesület
Rés Szociális és Kulturális Alapítvány
Szociális Szolgálat Alapítvány-Kapitánypuszta
Utcáról Lakásba Egyesület
Twist Olivér Alapítvány
Van Esély Alapítvány

Ahogy korábban a Mérce is beszámolt róla, egy 79 éves, egyedülálló férfit, Károlyt tett hajléktalanná Budafok-Tétény önkormányzata, ez derült ki az A Város Mindenkié közleményéből július végén.

Az idős férfi egy kicsi, önkormányzati tulajdonú lakás bérlője volt. Az AVM értesülései szerint a férfit a kerületi családsegítő központ egyik munkatársa (valószínűleg ökormányzati utasításra) vette rá, hogy adja le a kulcsát az önkormányzat vagyongazdálkodási irodáján, ezek után pedig „elhelyezte” őt egy soroksári hajléktalanszállón.

A közlemény szerint az idős férfi segítségre szorult az önálló életvitelhez, ám azt meg is kapta és bár érkezett rá panasz korábban a lakás rendetlensége miatt, amikor az AVM aktivistái nála jártak, „példamutató rendet és tisztaságot” találtak.

A férfi többször is elmondta nekik: nem szeretné elhagyni az otthonát és nem szeretne hajléktalanszállóra költözni sem.

A férfinek egy – kórházi kezeléssel összefüggésben- 2018-2019 telén kevesebb, mint 40 ezer forintnyi tartozása keletkezett, ami miatt az önkormányzat január 25-én felmondta a bérleti szerződését. Az AVM szerint innentől az önkormányzat már csak azon dolgozott, hogyan tudná az idős férfit kilakoltatni – az önkormányzat és az őt segítők ugyanis elhallgatták előle, hogy a kilakoltatás törvényi feltételei nem állnak fenn: öregségi nyugdíja, valamint az általa megtakarított 200 ezer forint egyértelmű fedezetet nyújt a lakbér és a közüzemi díjak megfizetéséhez.

hatályos törvényi szabályozás szerint az önkormányzatok kötelező feladata biztosítani a hajléktalanná válás megelőzését – ám ennek pont az ellentétét cselekedte most Budafok-Tétény önkormányzata.

Az ügyben néhány napja vizsgálatot indított a Szociális Szakmai Szövetség, hogy feltárják az eset körülményeit. A Város Mindenkié csoport már jelezte, hogy a Szövetség által felállított ad hoc bizottság minden megkeresésének eleget fognak tenni a maguk részéről.