Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége bepereli a Pesti Srácokat

Ez a cikk több mint 4 éves.

Bírósághoz fordul a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége, miután a kormánypárti Pesti Srácok portálon a mozgáskorlátozott embereket lejárató cikk jelent meg a Coca-Cola reklámjain felháborodó szerzőjük tollából.

Ahogy írják:

„A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége felháborítónak, és elfogadhatatlannak tartja, hogy ma Magyarországon következmények nélkül lehet az emberi méltóságot súlyosan sértő, gyűlöletkeltő kijelentésekkel illetni a születésüknél fogva, illetve betegség vagy baleset következtében mozgáskorlátozottá vált, kerekesszékes embereket pusztán az állapotuk miatt!  A MEOSZ következetesen kiáll a mozgáskorlátozott emberek és családjaik érdekében, értük, az önrendelkező mindennapokért! Ezt szem előtt tartva a MEOSZ bírósághoz fordul a pestisracok.hu portálon megjelent írás mozgáskorlátozott emberek közösségét ért jogsértő kitételei kapcsán.”

Ahogy azt a Mérce is megírta, a PestiSrácokon jelent meg egy vélemény a Coca-Cola plakátkampányáról, amelyben a következő hasonlattal igyekezett a szerző érzékeltetni, mennyire nem szívesen tekint meg egymást szerető, és közben kólát szörpölő, azonos nemű párokat:

„Tolószékes embereket sem szeretnénk mozgólépcsőnyi meg buszmegállónyi hirdetéseken nézegetni (sőt, a francnak se hiányoznának a mozgólépcsőnyi és buszmegállónyi hirdetések), miközben nem gyűlöljük a mozgássérülteket, nem akarjuk bántani és kirekeszteni őket, sőt akadálymentesített feljárókat építünk nekik, ahol csak lehet.”

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége akkor rögtön reagált a Pesti Srácok cikkére, méghozzá az alábbi módon:

„A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége határozottan visszautasít minden olyan megnyilvánulást, amely a mozgáskorlátozott, kerekesszékes emberek emberi méltóságát sérti. Tiltakozunk a közösségünket érő jogsértő, kirekesztő és megalázó kinyilvánítások ellen. Mélységesen sértőnek és felháborítónak tartjuk a pestisracok.hu „Elég az érzékenyítésből, hagyjátok élni az embereket!” c. írást.

A közlemény szerint Vésey Kovács László, a Pesti Srácok szerzője még mindig nem kért bocsánatot, csupán egyetlen mondatot törölt a kifogásolt cikkből, valamint „A MEOSZ úgy érzi, megaláztuk a mozgáskorlátozottakat” címmel közölték eredeti tiltakozásukat.