Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Óriási a területi egyenlőtlenség: több mint 800 óvónő hiányzik

Ez a cikk több mint 4 éves.

2010-ben a hároméves gyerekek 74,1 százaléka kezdte meg az óvodát, a 2017/18-as nevelési évben ez a szám 84,4 százalék volt.

2015 óta hároméves kortól kötelező az óvodalátogatás, csakhogy miközben a gyereklétszám nő, az óvónők számával van egy kis probléma. Nincsenek ugyanis elegen.

A KSH adataiból kiderül, hogy országszerte összesen 4.598 óvoda működik, az óvodai férőhelyek száma 381,4 ezer, 2,1 ezerrel több, mint a 2017/2018-as nevelési évben. Az óvodába beíratott gyermekek száma pedig  326,6 ezer fő volt, számuk 3,8 ezer fővel több az előző nevelési évinél. Vagyis 100 férőhelyre kevesebb, mint 86 gyerek jut.

A Pénzcentrum összegzése szerint az óvodákban foglalkoztatott pedagógusok létszáma 31,3 ezer, ami viszont 160 fővel kevesebb, mint egy évvel ezelőtt.

Egy óvodapedagógusra országos átlagban 10,4 , egy óvodai csoportra 21,8 gyerek jut.

A Közszféra Állásportálján több mint 800 aktuálisan futó álláshirdetés található óvodapedagógusok számára, és több mint 60 olyan intézmény van, ahol nem egy, hanem akár kettő-három, nem ritkán akár 5 óvodapedagógust is keresnek. Van olyan intézmény, ahová – német, vagy szlovák nemzetiségi – óvónőket is várnak, és több helyen gyógypedagógus, vagy fejlesztő pedagógus végzettségű dolgozókra is szükség van.

Területileg elég nagy az egyenlőtlenség: Pest megyében van a legnagyobb munkaerőhiány: közel 120 helyet kellene betölteni, míg Budapesten csaknem 130 betöltetlen álláshely van. Ezzel szemben Tolna megyében mindössze 12, Csongrádban 11, Békésben alig 5 helyre keresnek óvodapedagógust.

Érdemes visszaemlékezni egyébként arra, hogy amikor nemrég a pedagógusokkal kapcsolatban hasonló problémák merültek fel (jelesül hogy nincsenek elegen, elég nagy az ágazatban a hiány), az oktatási minisztérium igyekezett terelni a témát. Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke korábban a nyáron tapasztalható „természetes fluktuációval” magyarázta, hogy ebben az időszakban több a betöltetlen álláshely. Ami azonban azt nem magyarázza meg, hogy a szakmában dolgozók jelentős része nyugdíjba megy, miközben egyre kevesebben választják maguknak ezt a hivatást (még akkor is, ha a végzettségük megvan hozzá).

A szakma elöregedése egyébként az óvodapedagógusok körében is zajlik:

a Pedagógusok Szakszervezetének előrejelzése szerint öt éven belül a jelenleg pályán lévő óvodapedagógusok egyharmada nyugdíjba megy, vagy elhagyja a pályát, utánpótlás pedig nem érkezik.

Ráadásul az óvodapedagógusok bérhelyzete is siralmas, így nem csoda, hogy nem tolonganak a fiatal pályakezdők az intézményekben.

Szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt az óvodapedagógusok Kásler Miklósnak, az emberi erőforrások miniszterének üzentek petíciójukban, rávilágítva, hogy az ágazatban rengeteg olyan probléma van, amellyel foglalkozni kell. Erről itt írtunk bővebben.

via Pénzcentrum/Mérce
Címlapkép: MTI/Máthé Zoltán