Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tizenhat órán keresztül nem volt ügyelet Sümegen, a polgármester válasza: megfenyegette az orvosokat

Ez a cikk több mint 4 éves.

Július 26-án mintegy tizenhat órán keresztül orvosi ügyelet nélkül maradt a Veszprém megyei Sümeg városa – tudta meg a veszpresszo.hu.

A kimaradás tényét a városban elterjedt pletykák után Végh László fideszes polgármester tulajdonképpen elismerte a sümegi városi televízióban, majd szinte azonnal a fideszes kistérségi vezetőre, egyben a szomszédos Csabrendek ugyancsak kormánypárti polgármesterére igyekezte hárítani a felelősséget. Majd ezek után közölte, véleménye szerint a helyzet azért alakulhatott ki, mert a helyi orvostársadalomnak „nincsen semmilyen felelősségérzete” a város ellátásával kapcsolatban.

A polgármester még tovább ment, amikor az interjú tanúsága szerint „kistérségi szankciókat” is belengetett az alapellátás dolgozóival szemben.

A televízióban elhangzottak azonban a sümegi orvosok sem hagyták annyiban. A helyzetről ugyanis levelet írtak a televíziónak, amelyben kifejtették részletes reakciójukat Végh állításaira. Többek között úgy fogalmaztak:

„Többször kértük, jeleztük, hogy az ügyeletnek nincs kinevezett, felelős orvosszakmai vezetője, aki mind a szakmai, mind az ilyen, július 26-án kialakult helyzetet is kezelni tudja.”

Leszögezték, hiába beszélt arról Végh, hogy szerinte Sümegen van az ország egyik legmagasabb orvosi órabérezése (3500 Ft.), a pénz nem minden, ha a szervezőmunka az ügyeleti ellátás mögött nem történik meg, még többszöri felszólításra sem.

A helyi viszonyokra talán ugyancsak nagyon jellemző, hogy a televízió stábja a panaszra azt reagálta, nemhogy válaszolni, de még a levelet elolvasni sincs energiájuk.

A levél egyébként alig pár soros volt:

Kép: veszpresszo.hu

A kudarcot követően keresték meg az alapellátásban dolgozó orvosok Kovács Mihályt, az ellenzék polgármesterjelöltjét, akit arra kértek, képviselje ügyüket politikai értelemben, miután a helyi médiánál és polgármesternél sikertelenül próbálkoztak:

Kép: veszpresszo.hu

Azt itt is és a televíziónak küldött reakcióban is hangsúlyozták, Sümegen az orvosok életkora és terhelhetősége jelenleg nem teszi lehetővé olyan alapellátási funkciók folyamatos biztosítását, mint például az orvosi ügyelet, ez ügyben megfogalmazott, utánpótlás biztosítására vonatkozó kéréseik azonban a hatalom felé süket fülekre találtak eddig, ezért keresték meg az ellenzéket végül.

A megkeresésre reagálva Kovács Mihály „több tiszteletet, több párbeszédet, és több megbecsülést” ígért a dunántúli város orvostársadalmának.

Magyarországon 2019-ben egyre több helyen üti fel a fejét az orvoshiány, ez főleg vidéki kórházakat és háziorvosi praxisokat érint, a sümegi ügyelet-kiesés azonban mutatja azt is, a orvoshiány hamarosan még komolyabb problémákat okozhat az ellátásban.