Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az Illinois-i Egyetemen tanulókról lemondanak gazdag szüleik, hogy szociális támogatást kapjanak

Ez a cikk több mint 4 éves.

A Pro Publica internetes lap munkatársai lettek figyelmesek rá, hogy Illinois-ban közel 50 családban adták át a szülők ugyanabban az időszakban gyermekeik feletti gyámság jogát valaki másnak, általában nagyszülők javára, vagy barátoknak, távolabbi rokonoknak.

A lap azt is felderítette, hogy ezeknek a családoknak mind van felsőoktatásban tanuló tizenéves gyereke. És ők mind igénybe vesznek szociális alapú támogatást az egyetemüktől/főiskolájuktól, az államtól, vagy szövetségi szintről, amelyekre nem lennének amúgy jogosultak, hiszen szüleik jómódúak. Így viszont a húsz alatti hallgatók önellátónak vagy kvázi-önellátónak minősülnek, hiszen nem szüleiknél élnek.

Az oknyomozás során mintegy négy tucat ilyen családot találtak, de ez a szám a valóság jóval nagyobb lehet a lap szerint.

Andy Borst, az Illinois-i Egyetem felvételi ügyekkel foglalkozó vezetője szerint az egész egy „trükközés”:

„Gazdag szülők manipulálják a pénzügyi segélyezési eljárást, hogy jogosultak legyenek olyan segélyezésre, amire másként nem lennének. Elveszik a lehetőséget olyan családoktól, amelyeknek valóban szükségük lenne a támogatásra.”

Ahogy azt a Mércén Czékmán Bendegúz írta nemrég elemző cikkében, az amerikai felsőoktatás amúgy is híres a magas tandíjairól, amelyek viszont értelemszerűen az alacsony jövedelmű családoknak jelentenek igazi, néha leküzdhetetlen terhet.

Egy tanév egy állami egyetemen átlagosan 25 ezer dollárba kerül, ami átszámolva valamivel több, mint hétmillió forint.

A magas tandíjak miatt a legtöbben kénytelenek diákhitelhez folyamodni, hogy fizetni tudják az oktatásukat. 2019-ben 1.5 trillió dollárnyi diákhitel volt forgalomban az USA-ban, ami az ország GDP-jének 7.5% százalékának felel meg. Jelenleg körülbelül 45 millió amerikai rendelkezik ilyen típusú hitellel, fejenként átlagosan 10 millió forint (37.712 dollár) értékben – az összeg 2005 óta 20.000 dollárral nőtt.

Bernie Sanders vermonti szenátor, aki jelenleg küzd a demokrata jelöltségért az elnökválasztásra, az USÁ-ban radikálisnak számító tervekkel rendelkezik a hallgatók terheinek könnyítésében. Elképzelése szerint minden egyes amerikai, aki jelenleg rendelkezik diákhitellel, felmentést kapna a további törlesztés alól – anyagi helyzettől és az adósság mértékétől függetlenül.

Ez az elképzelés továbbmegy egy másik ismert progresszív politikus és elnökjelölt-aspiráns, Elizabeth Warren tervénél, amely vagyoni helyzethez kötné az adósság eltörlését, és a gazdagabb amerikaiak számára nem tenné lehetővé a diákhiteltől való megszabadulást.

(www.propublica.org)