Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egy hétig se bírta ki, lemondott a román belügyminiszter

Ez a cikk több mint 4 éves.

Kedden, fél órával a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) vizsgálóbizottsága előtti kötelező megjelenése előtt lemondott Nicolae Moga román belügyminiszter. Moga mindösszesen 6 napot töltött a belügyminiszteri székben.

A vizsgálóbizottsági meghallgatás napirendi pontjai között szerepelt (volna) a caracali gyilkosságok ügye is, ami az elmúlt héten sokkolta a román társadalmat.

Mint arról a Mérce is beszámolt kedden, Alexandra, a 15 éves dél-romániai, caracali lány múlt csütörtökön, délelőtt 11 órakor hívta a 112-es segélyhívót, hogy bejelentse: elrabolták őt. A rendőrségnek csak 19 órával később sikerült megjelennie a helyszínen, akkor azonban a lány helyett már csak égett emberi csont- és fogmaradványokat találtak egy fémhordóban. Ugyanott találtak három gyűrűt és egy láncot is, amelyeket Alexandra édesanyja lánya ékszereiként azonosított. A terrorizmus és szervezett bűnözés elleni ügyészség (DIICOT) főügyész-helyettese vasárnap azt is bejelentette, a helyszínen megtalálták a lány részleges DNS-nyomait is.

A gyilkosság első számú gyanúsítottja, Gheorghe Dincă rendőrségi őrizetben először tagadta, ám a bizonyítékokkal szembesülve beismerte Alexandra meggyilkolását, illetve egy áprilisban eltűnt, szintén helyi 18 éves lányét, Luizáét is. A hatóságok szerint a 66 éves férfi szexuális kizsákmányolási céllal rabolta el a lányokat és megerőszakolta őket. Alexandra esetében feltehetően észrevette a segélyhívást, ezután követte el a gyilkosságot, a holttestet pedig elégette.

A hatóságok lassú fellépése országos felháborodást keltett Romániában,

a kormány menesztette az országos rendőrfőkapitányt, illetve az Olt megyei és caracali rendőrség vezetőjét is, de távozásra kényszerült a Különleges Távközlési Szolgálat (STS) vezetője is, az intézménynek ugyanis aránytalanul sok időbe került beazonosítani, honnan is érkezett a segélyhívás. Az Igazságszolgáltatási Felügyelet pedig hivatalból nyomozást indított, hogy kiderítse, történt-e mulasztás az ügyészség részéről. Szombat este tüntetésekre is sor került.

Romániában nem fordult még elő a modern korban, hogy a rendőrség és a belügy is egyszerre vezető nélkül maradt volna, de ez most bekövetkezett, hiszen Moga szombaton a miniszterelnök utasítására menesztette Ioan Budát, a román rendőrség főparancsnokát.

A menesztett rendőri vezetők szerint ők mindent az eljárások szerint végeztek, semmi hibát nem követtek el, ehelyett az ügyészségre mutogatnak, amely a segélyhívás után majdnem egy egész nappal később adott házkutatási engedélyt. Igaz, a büntetőeljárási törvény elviekben lehetőséget ad a rendőrség számára, hogy életveszély esetén engedély nélkül is behatoljanak egy ingatlanba, de ezzel a rendőrség nem élt.

(transindex.ro)