Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ferencvárosi előválasztás: zöldebb és átláthatóbb önkormányzatot ígérnek a jelöltek

Ez a cikk több mint 4 éves.

Helyi civilek kezdeményezésére ma tartották meg a ferencvárosi előválasztáson részt vevő polgármesterjelöltek vitáját (ami sokkal inkább egy kérdezz-felelek volt, mint vita). A Momentum, MSZP és Jobbik által támogatott Jancsó Andrea, illetve az LMP és Kétfarkú Kutya Párt által támogatott Baranyi Krisztina a helyiek által leginkább fontosnak tartott kérdésekre igyekeztek választ adni.

A tervek szerint augusztus 5-én kezdődik a jelöltállítás az előválasztásra, majd ezt követően 12-e és 16-a között lehet szavazni az elegendő ajánlást összegyűjtő jelöltekre. Ekkor derül ki, melyik jelölt indulhat ősszel az ellenzék színeiben a polgármesteri székért a Fidesszel szemben.

Zöldfelületek

Baranyi szerint a kerület élhetőségét nagyban meghatározza, hogy mennyire tiszta a környezet, mennyi zöldfelület van, vagy például lehet-e normálisan parkolni. Jelenleg az utcát ellepő kutyavizelet és kutyaürülék, illetve nem kevés helyen ugyanilyen emberi végtermékek megkeserítik a lakók életét. Hétvégenként térdig lehet járni a hányásban és a mocsokban a vendéglátó helyek környékén a kerület belső részén – sorolta Baranyi, akinek ezért az első intékedése nagyteljesítményű takarítógépek vásárlása lesz, ha megválasztják polgármesternek.

Jancsó mindenekelőtt nyugodt közéletet szeretne megteremteni Ferencárosban, ahol a városvezetés a helyi közösséget szolgálja. Szerinte a haladás legfőbb erőforrása a helyi közösség, amelyet nem lehet egy passzív közönségnek tekinteni,  ezért az egyik fontos programpontja a „részvételi költségvetés intézménye”, melynek keretein belül a helyi lakosokat sokkal jobban bevonná az önkormányzati döntéshozatalba. Így a kerületi lakosok már a költségvetés tervezésekor javaslatot tehetnének, hogy a saját környezetükben milyen kisebb fejlesztések, közösségi programok valósuljanak meg. Erre az éves bevétel egy százalékát bocsájtaná rendelkezésre, ami idén mintegy 250 millió forint.

A másik fontos célja, hogy megvalósítsa az „egészséges utca programját”. A  klímaváltozás és egyéb okok miatt élhetetlen a város, ezért fontos, hogy a zöldterületeket karbantartsák. Ehhez szerinte az önkormányzat háttérintézményeinek átszervezésére lenne szükség: a jelenlegi „politikai vízfejet” megszüntetné, illetve sokkal magasabb bért adnia a kerületet rendben tartó fizikai dolgozóknak, ami mellé társulna egy szakirányú képzés is, így – reflektálva Baranyi takarítógépes javaslatára – lesz ember, aki ráül a takarítógépre és megtisztítja a járdákat. Jancsó a következő három évben ezer új fa ültetését vállalja a kerületben.

Jancsó a tervezett új Duna-híd által veszélyeztetett kiserdőt helyi védettség alá venné egy rendelettel, a faültetést pedig a kerület belső részére koncentrálná – méghozzá akár a kisebb forgalmú utcák parkolóhelyeinek csökkentésével is. Emellett bevezetné a főkertészi titulust is a zöldfelületek karbantartására.

Baranyi a tisztaság mellett szintén fontosnak tartja a zöldfelületek növelését és gondozását is a kerületben, sokszor ugyanis hiába ültetnek facsemetéket a kivágottak helyére – ha nem locsolják őket, kiszáradnak. A zöldterületek gondozását végző céget megszüntetné – ami egyébként nem háttérintézmény, javítja ki Jancsót -, és a feladatot az önkormányzat hatáskörébe vonná.

Emellett szerinte nagyon fontos lenne az építési szabályzat alakítása a klímaváltozás elleni harchoz. Baranyi nem engedne már beruházások indítani zöldfalak, ivókutak és fapótlások kötelezővé tétele nélkül. Emellett azt sem engedné, hogy az önkormányzat egy bizonyos összeg letételéért cserébe eltekintsen a kivágott fák pótlásától. Szerinte megengedhetetlen, hogy a kerületben automatizmussá vált, hogy a beruházók kívánságára fákat vágnak ki. A Gubacsi út melletti Duna-parti elvadult, gondozatlan, önkormányzati tulajdonban lévő területeket pedig mindenképpen rekreációs célokra alakítaná át.

Önkormányzati bérlakások

Jancsó nagy problémának tartja, hogy a mindenkori városvezetés egyetlen fillért sem költ a rossz állapotú bérlakások felújítására, inkább lebontatja őket. Szerinte mindenképp költeni kell az épületek állagmegóvására. A piaic alapú bérlakásokat fiatal pályakezdőknek, családoknak adná ki, akik előre meghatározott szempontrendszer szerint pályázhatnának – és nem a „haverok” kapnák meg a lakásokat.

Baranyi ezzel kapcsoaltban elmondta, a teljes budapesti szociális bérlakásállomány több mint 70 százaléka nagyon rossz állapotban van. Méghozzá úgy, hogy laknak ezekben a lakásokban (pl. több mint ezer lakásban nincs WC, rohadnak az ablakok stb.). Szerinte ha az önkormányzat nem csak ígérgetne, hanem adna valamennyi témogatást, a lakók fel tudnák újítani maguknak az önkormányzati bérlakásokat. Baranyi erre a célra elkülönítene egy éves keretet.

Mutyihelyzet

„Mindent ki kell tenni az ablakba” – mondta Baranyi, aki azt ígéri, ha polgármester lesz, nem csak a testületi ülések lesznek nyilvánosak és visszakövethetőek, de a bizottsági ülések is azok lesznek, és minden egyes szerződést is nyilvánossá fog tenni. Amikor a képvsielők és a cégvezetők is tudják, hogy minden nyilvános, „akkor bizony meggondolják, hogy hogy és miként lopjanak” – mondta Baranyi.

Jancsó szintén videófelvételekkel tenné elérhetővé az önkormányzat testületi és bizottsági üléseit, amiket egyébként munkaidőn kívül szervezne meg, hogy a lakosok személyesen is bekapcsolódhassanak a közéleti vitákba. Emellett legalább negyedévente tartana közmeghallgatást a mostani évi egy helyett, ahol a lakosok elmondhatják, milyen problémákat észlelnek a kerületben.

Jancsó a most kéthetente megjelenő kerületi újságot havonta egyszer adná csak ki, mivel rengeteg pénzt költenek rá, és jelenleg gyakorlatilag csak a polgármester kampányol benne, illetve a kerületi TV-t online térbe helyezné.

Végül a beszélgetés moderátora Baranyitól azt kérdezte: miért szeretne polgármester lenni? Erre Baranyi azt felelte,

„Azért, hogy ne kelljen a szemétre dobnom az elmúlt ötéves munkámat.”

Jancsónak pedig azt a kérdést tette fel, miért gondolja, hogy jó polgármester lesz? Erre Jancsó azt mondta,

„Megvan bennem az együttműködési hajlandóság, és a falig elmegyek azért, hogy kényes kérdésekben is konszenzus szülessen, és az a kerület érdekeit szolgálja.”