Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A bíróságok ezentúl újra megvédhetik a menekülteket a magyar kormánytól

Ez a cikk több mint 4 éves.

Precedensértékű ítélet született ma a Magyar Helsinki Bizottság menedékkérő ügyfele, Alekszij Torubarov perében. A politikai nézetei miatt üldözött orosz üzletember, ellenzéki aktivista annak ellenére sem kapott menedékjogot a hazai hatóságtól, hogy arra világos iránymutatást adott a magyar bíróság.

Ez úgy történhetett meg, hogy a kormánytöbbség 2015-ben elvette a bíróságoktól azt a több évtizedes lehetőséget, hogy maguk is megadhassák a menedékjogot –

vagyis négy éve egyetlen ügyben sem mondhatta ki a bíróság, hogy ha a magyar menekültügyi hatóság jogellenesen döntött.

Ennek következményeként a menekültügyi hatóság érdemi indokok nélkül, akár szó szerint ugyanolyan elutasító határozatokat hozhatott, amelyeket a kérelmezők újfent megtámadtak, majd a bíróságok ismételten jogsértőnek találtak, a menekülők helyzete pedig nem oldódott meg.

A Helsinki szerint ezek a „pingpongjátszmák” éveken át folytak a menekültügyi hatóság és a bíróság között, mígnem egy pécsi bíró Torubarov kálváriáját látva megelégelte a jogellenes gyakorlatot, és az Európai Unió Bíróságához fordult.

A bíró arra kért választ, megfelel-e az uniós jognak a 2015 óta élő szabályozás, amely elvette a bíróságoktól az érdemi döntést a menedékjog odaítélésében.

Az EU bírósága válaszul kimondta: ha a hatóság figyelmen kívül hagyva a bíróság döntését – új ténybeli alap nélkül – ugyanolyan határozatot hoz egy menedékkérelemmel kapcsolatban, mint előzőleg, akkor a bíróságnak másodjára magának kell megadnia a menedékjogot.

„A mostani luxembourgi per tehát nem csak Torubarovról szól, hanem a többi, igazát a bíróságon kereső menedékkérőről is. Sőt, nem csupán a magyarországi kérelmezőkről, hanem az összes többi uniós országban bírósági felülvizsgálatot benyújtó menekülőről. Innentől kezdve ezt kötelező alkalmazni az egész Európai Unióban.”

írja a Helsinki Bizottság.

A jogvédő szervezet szerint a mai jogerős ítélet két szempontból is jelentős. Egyrészt a menekültügyi eljárás igazságosabbá vált Magyarországon, mivel nem lehet a menedékkérőket többször is érdemi indokok nélkül elutasítani, másrészt pedig nagyjából visszaállt az a korábbi jogállami helyzet, melyben a bíróságok mégiscsak felülbírálhatják a hatóságok rossz döntéseit.

Alekszij Torubarov orosz civil aktivista és egy ellenzéki párt (Igaz Ügy) tagja.

A kormánypártéval ellentétes politikai véleményét az orosz állam üldözi, miután egy magas rangú korrupt belügyest feljelentett, majd le is tartóztatták, és több büntetőeljárást is indítottak ellene. Ekkor világos lett előtte, hogy menekülnie kell. Előbb Ausztriában próbálkozott, ahol orosz megkeresésre kiadatási őrizetbe helyezték, és a börtönben torkon szúrták. Majd Csehországból toloncolták ki teljesen jogtalanul úgy, hogy menedékkérelemét nem bírálták el.

Az orosz hatóságok külföldön sem hagytak fel vegzálásával, ezért ott sem maradhatott. 2013 decemberében a zöld határon át jött Magyarországra Ukrajnából. Alekszij Torubarovtól a magyar bíróságok többször is megtagadták a menedékjogot.