Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tüntettek Varsóban a homofób utcai erőszak ellen

Ez a cikk több mint 4 éves.

Több mint ezer ember gyűlt össze Varsóban szombat délután, hogy tiltakozzanak a múlt heti, Bialystokban tartott Pride-felvonulás elleni szélsőjobboldali támadások ellen.

A lengyel Bialystok városában először tartottak Pride-ot a hétvégén, de a felvonulást több ellentüntető-csoport is megzavarta, ahogy arról a Mérce is beszámolt korábban.

Nagyjából ezer ember vonulhatott végig a város utcáin szombaton, rendőri kísérettel, amikor is agresszív, szélsőjobboldali ellentüntetők csoportjába, valamint ultrákba futottak bele, akik

az „Isten, tisztesség, haza” jelszavakat, és azt kiabálták, hogy „meg kell szabadítani Lengyelországot a perverzektől”.

Az esemény megzavarása érdekében köveket, üvegeket és lisztes zsákokat is dobáltak a tömegbe. A lengyel rendőrség becslései szerint körülbelül négyezer ember vett részt Pride-ellenes zavargásokban, akik közül húsz embert le is tartóztattak.

 

Egy varsói bíróság átmenetileg megtiltotta azoknak az „LMBT-mentes” feliratú matricáknak a további terjesztését, amelyet egy lengyel konzervatív magazin készített.

A szombati demonstráción összegyűltek szivárványszínű zászlókat és esernyőket vittek magukkal, többen hangot adtak a múltheti eseményekkel kapcsolatos dühüknek.

„A Bialystokban történtek és az ‘LMBT-mentes’ matricák miatt vagyok itt. Ha valaminek meg kell változnia, akkor az ez a kormány”

– idézi a Reuters az egyik fiatal résztvevőt.

Szintén beszámoltunk róla, hogy csütörtök délután egy járókelő megtámadta Przemysław Witkowskit, miután meghallotta, hogy a férfi kritizálta az Odera rakpartjára felfestett homofób és általa fasisztának nevezett feliratokat. Witkowski, aki újságíróként, költőként és a wroclawi egyetem oktatójaként dolgozik,

a támadás során több sérülést is szenvedett, az orra és a járomcsontja eltört.

Witkowski egyébként számos cikket írt pont a szélsőjobboldal előretöréséről Lengyelországban, egyik legfrissebb cikke a krytykapolityczna.pl hírportálon a lengyel Függetlenség Napján tartott felvonulás eseményeit dolgozta fel, amin jelentős számú szélsőjobboldali vett részt. Az eseményről a Mérce is beszámolt.

Ebben az évben már több szélsőjobboldaliak által elkövetett atrocitást is dokumentáltak Lengyelországban, a már említett függetlenség napi felvonuláson például EU-zászlót égettek és „Halál a haza ellenségeire” feliratú molinót tartottak magasba. Januárban a menekültek emberi jogaiért kiálló gdanski polgármester, Paweł Adamowicz merénylet áldozata lett.

(Reuters)
Címlapkép: Csoszó Gabriella / FreeDoc