Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az ukrán hatóságok elfogtak egy orosz tankert

Ez a cikk több mint 4 éves.

Ukrajna csütörtökön feltartóztatott egy orosz tankerhajót, mivel az elvileg részt vett a Kercsi-szorosnál tavaly történt incidensben.

Az eseményről videót is közzétett az Ukrán Biztonsági Szolgálat:

Az orosz hajó, mely jelenleg a Nikka Spirit névre hallgat, korábban Neyma néven járta a tengert, és az incidens utáni átnevezéskor megtartott nemzetközi nyilvántartási száma (ІМО – 8895528) miatt tudták beazonosítani az ukrán hatóságok.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) által feltartóztatott hajó jelenleg legénységével együtt Izmail kikötőjében vesztegel, a katonai ügyészség nyomozói bírósági engedéllyel dokumentumokat, az incidens alatt készült rádiókommunikációs felvételeket és hajónaplókat foglaltak le, és a legénységet is kihallgatták.

Az orosz külügy kijelentette:

„Nem váratnak magukra a következmények, ha a feltartóztatott orosz tartályhajó személyzetét Ukrajna túszul ejti”

– Ukrajna azonban arra hivatkozik, hogy a hajó bizonyítékul szolgálhat a Kercsi-szorosi incidens körülményeinek vizsgálatában.

Az ukrán szolgálatok szerint ugyanis a Neymát használták az orosz hatóságok a szoros lezárására, mikor tavaly ősszel túszul ejtettek három kisebb ukrán hadihajót, valamint azok összesen huszonnégy főből álló legénységét.

A 2018 november 25-i incidens keretében az Ukrán haditengerészet hajói próbáltak meg átkelni a Kercsi-szoroson az Azovi tenger felé, azonban az orosz haditengerészet hajói tüzet nyitottak rájuk, majd elfogták mind a hajókat, mind legénységüket.

Az utóbbi időszak egyik legsúlyosabb konfliktusa volt az eset a két ország között, melyek egyébként gyakorlatilag háborúban állnak a kelet-ukrajnai Luganszk és Donyeck megyék szakadár erőinek orosz támogatása és a Krím orosz megszállása miatt, Ukrajnában hónapokra bevezették a hadiállapotot.

A történethez hozzátartozik az is, hogy július közepén az orosz hatóságok tartóztatták fel a Ramus nevű ukrán teherhajót Kuban kikötőjében, a fedélzeten tartózkodó tizennégy fős személyzettel együtt, közülük hárman július 23-án hazatértek.

A napokban megszaporodtak a tartályhajó-feltartóztatások, a múlt héten az iráni hatóságok térítettek el egy brit lobogó alatt hajózó tankert a Perzsa-öbölben, mire válaszképp az Egyesült Államok katonákat és hadianyagot telepít Szaúd-Arábiába – Irán lépése pedig egy iráni tanker gibraltári elfogására volt válasz.

Ugyan a lépés lehet véletlen is, azonban nem elképzelhetetlen, hogy Ukrajna nyugati, NATO-tag szövetségeseinek is megpróbál kedvében járni, mivel biztonsága nagyban függ a nyugati katonai jelenléttől, lassan az USA-Oroszország hatalmi vetélkedés terepévé változtatva az országot.

via Ukrainszkaja Pravda, Korreszpondent 1, 2, Euronews, MTI