Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem tervezi betiltani a magyar kormány a rákkeltő glifozátot

Ez a cikk több mint 4 éves.

Nem tervezi kivezetni a valószínűsített rákkeltő hatása miatt világszerte perek tömegével szembenéző Bayer és Monsanto vegyipari nagyvállalatok által gyártott gyomirtószert, a glifozátot – ez Nagy István agrárminiszter Szél Bernadett független képviselő írásbeli kérdésére adott válaszából derül ki.

Szél Bernadett azzal a kérdéssel fordult az agrártárcához, hogy „Hogyan egyeztethető össze a gyermekvállalás ösztönzése a termékenységet bizonyítottan veszélyeztető glifozát használatának támogatásával?” A független képviselő rámutatott kérdésében: A kismamák szervezetében is kimutatható glifozát a méhlepény- és embrionális sejtekben apoptózist és nekrózist, más szóval  programozott és nem programozott sejthalált válthat ki. A meddőség problémája egyre több embert érint: Magyarországon közel 150 ezer párt érintő probléma
mögött többek között és nagymértékben a táplálékkal naponta magunkhoz vett vegyszerek, például konkrétan a glifozát, illetve mikotoxinok mennyisége húzódik meg.

Nagy István agrárminiszter válaszában rövidre zárta a választ: mivel az Európai Bizottság nem talált bizonyítékot arra, hogy a glifozát rákkeltő vagy egyéb krónikus egészségkárosító hatású lenne, a magyar kormány sem tervezi betiltani azt.

A glifozátra vonatkozó  soron következő újraértékelése az EU-ban az idei év végén kezdődik, maga az engedély pedig 2022-ben jár le, vagyis a gyomirtószer még valószínűleg jó darabig velünk marad.

Arról egyébként, hogy mennyi hitele is van önmagában annak, amire Nagy István hivatkozik, jelesül annak, hogy az Európai Bizottság nem talált kivetni valót a glifozátban, mi is írtunk korábban: májusban két év pereskedés után az európai környezetvédő szervezeteket tömörítő Pesticide Action Network (PAN) több mint 600 oldalnyi belső dokumentumot szerzett meg, amelyből kiderül, hogyan is próbálják az Európai Bizottság (EB) képviselői ellehetetleníteni a szigorú uniós növényvédelmi szerekre vonatkozó szabályozások alkalmazását.

A glifozátot a német Bayer mostani leányvállalata, a Monsanto kezdte forgalmazni az 1970-es években, mára a gyomirtó feltételezett káros egészségügyi hatásai miatt a Bayer peráradattal néz szembe az Egyesült Államokban.

A glifozát ügye nemcsak az Egyesült Államokban, de Európában is komoly viharokat kavar, gyakran kerül polgári tiltakozások kereszttüzébe. Az USA-ban is többedik pert nyerik azok, akik ezt a szert használták és különböző rákos megbetegedést kaptak. Az Európai Parlament tavaly októberben javaslatot tett a glifozát uniós betiltására, de végül a tagállamok többsége – köztük Magyarország is – a Monsanto javára döntött, és öt évre meghosszabbította a glifozát engedélyét.

Ausztria az Európai Unióban elsőként betiltotta a gyomirtó alkalmazását.

(via 24.hu)