Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

143 391 nettó – elkeseredetten posztolják fizetésüket a szakpedagógusok

Ez a cikk több mint 4 éves.

A Pedagógusok Szakszervezetének ifjúsági tagozata kezdett kampányba a Facebookon. Szakpedagógusok, az oktatást segítő dolgozók és pedagógusok posztolnak képeket magukról, amiken egy maguk elé tartott táblára írva mutatják, milyen alacsony a fizetésük.

A kormány hangzatos számokat közöl az oktatásban dolgozók anyagi megbecsülésével kapcsolatban. A pedagógusok hatodik éve nem kapnak béremelést, ezenkívül a nevelést, oktatást segítő kollégáink bérei még ennél is megalázóbbak.  Mi most kitesszük azt, amit hazaviszünk, ezért hány évet tanultunk és hány év gyakorlat áll mögöttünk. Mi készülünk a tanévre. Hosszú küzdelemre készülünk, de küzdeni azt tudunk, most épp a bérünkért fogunk. Azért lehet, hogy tanítunk majd 608 órát is…

Ezt írta ki a Facebook-oldalára a szakszervezet, ahova nem csupán képekben, hanem kommentekben is jönnek a válaszok, amik bemutatják, nem annyira rózsás a helyzet az oktatásban, ahogy azt sokan hiszik.

„7 év főiskola, két diploma: pedagógia szakos bölcsész és tanító, 6,5 év gyakorlat, 157.945 forint nettó” – írja például Gabriella.  „Szakvizsga pedagógus, 2  minősítés, 36 év munka, pótlékkal 242 nettó” – teszi hozzá Edit, aki egy óvodában dolgozik.

Korábban mindkét nagy pedagógus szakszervezet, a Pedagogusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) is tiltakozó akciókat és sztrájkot helyezett kilátásba, ha a kormány nem rendezi a pedagógusok helyzetét (mindkét bejelentés egyébként még a köznevelési törvény elfogadása előtt volt).

A PDSZ már az év elején is sztrájkolt volna, akkor a kormány adminisztratív úton akadályozta a sztrájk létrejöttét, míg májusban, amikor újra próbálkoztak, akkor a bíróság az előírt határidőt jóval lecsúszva még mindig nem tájékoztatta őket arról, hogy mi lenne az az elégséges szolgáltatás, amely mellett megtarthatnák a munkabeszüntetést.

A PSZ pedig június elején jelentette be, hogy az őszre akciósorozatot tervez és, ha ez is hatástalan marad, akkor készek akár több napos munkabeszüntetésre is. A szakszervezet követeléseit 5 pontban foglalta össze, amik az alábbiak:

  • béremelés idén szeptembertől,
  • az óraszámok csökkentése,
  • a mindenkori minimálbérhez kössék a vetítési alapot,
  • mérsékeljék a töbletterheket,
  • és legyen kiszámítható a jogalkotás.