Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Exit poll: Zelenszkij pártja, a „Nép Szolgája” nyerte az ukrán parlamenti választást

Ez a cikk több mint 4 éves.

Az első exit pollok alapján sima győzelmet aratott Vologyimir Zelenszkij pártja, a „Nép Szolgája” az ukrán parlamenti választásokon. Az exit poll szerint

  • a Nép Szolgája 43,9%-ot,
  • az oroszbarát Ellenzéki Platform 11,5%-ot,
  • az Európai Szolidaritás 8,9%-ot,
  • a Batkivshchyna 7,6%-ot,
  • a Holos pedig 6,3%-ot kaphatott.

Az országban Zelenszkij áprilisi elnökké választása után írtak ki előrehozott választást, a humorista-színészből lett elnök ugyanis hatalomra jutását követően feloszlatta a parlamentet.

Az Oroszország által önkényesen elcsatolt Krímben, illetve a Moszkva-barát szakadárok által ellenőrzött, Oroszország által határos Donyec-medencei területeken most sem tartottak választást.

Zelenszkij korábban „A nép szolgája” című népszerű tévéműsorban alakított egy történelemtanárt, aki véletlenek sora után Ukrajna elnöke lett. Magát leginkább Ronald Reagan volt amerikai elnökhöz szereti hasonlítani, miközben elit- és korrupcióellenes, azonban markáns politikai irányt és javaslatokat nem fogalmazott meg – indulásának bejelentését is szimbolikusan szilveszterre időzítette.

Zelenszkij újságíróknak a nap során elmondta, hogy egy gazdasági szakembert látna szívesen a miniszterelnöki poszton, olyan személyt, akinek nincs politikai múltja. Azt is elmondta, hogy már folytat konzultációkat a leendő miniszterelnök személyéről, de részletekbe nem bocsátokozott. Az államfő közölte: arra számít, hogy az új összetételű parlament először a képviselői mentelmi jog eltörléséről szóló törvényt fogja napirendre tűzni.

Korábban a nap során több párt képviselője is elmondta, hogy adott esetben szívesen lenne koalíciós partnere a „Nép Szolgájának”: Porosenko volt államfő közölte, hogy pártja, az Európai Szolidaritás kész koalícióra lépni bármelyik politikai erővel az új parlamentben, amelyik támogatja Ukrajna euroatlanti integrációját, de Szvjatoszlav Vakarcsuk rockénekes, a Hang (Holosz) párt vezetője is elmondta, hogy megfelelő megállapodás esetén részt vennének kormányzó koalícióban.

A választás napja egyébként nem volt eseménytelen: az oroszbarát Ellenzéki Platform választási csalást kiáltott, miután Ukrajna déli és keleti részén szerintük gyanúsan kevés szavazatot kaptak – civilek arról jelentettek, hogy több párt is futtatott aktív hirdetéseket a kampánycsend ideje alatt – egy 94 éves néni pedig tiltakozásképpen széttépte és megpróbálta megenni a szavazólapját egy 4 órás vita után, ami arról szólt, hogy szavazhat-e a szavazókörben, ha már odament, de mozgóurnához volt regisztrálva.

Az ukrán politikai helyzetről Szergej Movcsan, a Political Critique ukrán oldalának szerkesztője és újságírója Mércén is megjelent cikkében kifejtette, habár a népesség túlnyomó többsége élesen elutasítja az állami vállalatok privatizációját, a föld árucikké tételét, a gyógyszeripar és az oktatás piacosítását és a vagyoni egyenlőtlenségeket, valamint őszinte megvetést táplál az oligarchákkal szemben, mégsincs Ukrajnában olyan politikai erő, amely ezeket az elégedetlen hangokat képviselné.

(Kyiv Post, MTI, Mérce)

Címlapkép: MTI/Kovács Tamás