Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egyszer csak maszkos, fehérbe öltözött emberek jelentek meg és ütlegelni kezdték a hongkongi tüntetőket

Ez a cikk több mint 4 éves.

Több száz, fehér pólóba és maszkba öltözött ember támadt rá a mai hongkongi tüntetés résztvevőire órákkal a tüntetés után – írja a Hong Kong Free Press.

Az internetre feltett képekből és videókból látszik, hogy csoportosan támadtak a rá tüntetőkre, lakókra és újságírókra is a maszkosok. Többek között bambuszbotokkal ütlegelték az embereket. A Demokrata Párt egy képviselőjét például Facebook-élőben lehetett látni vérző szájjal a támadások után.

Az egyik, támadásokról készült videó:

Voltak, akiket az utcán, másokat például egy metrókocsiba beszorítva kezdtek el ütni:

 

A kormány hivatalosan egy közleményben elítélte a történteket, azonban a tüntetők szerint évek óta bevett gyakorlat, hogy hasonló bandákat használnak bizonyos hatalmi körök tüntetések szétverésére és megfélemlítésre.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy kik állnak a támadás mögött, mindenesetre előkerült egy videó, amelyen a Peking-párti Junius Ho döntéshozó éppen látványosan örül a fehérbe öltözött maszkos embereknek, kettővel kezet is fog és azt mondja nekik: „mindannyian a hőseim vagytok”.

 

Ahogy arról ma írtunk, ma újra százezrek vonultak az utcákra Hong Kongban, hogy a kiadatási törvény és a rendőri túlkapások ellen tüntessenek.

A vasárnapi tüntetésen a Bloomberg információi szerint 430 ezren vettek részt, ami kevesebb mint az utóbbi idők milliós nagyságrendű demonstrációi, a szervezők így is elégedettek voltak. A rendőrség úttorlaszokkal és kordonokkal védte a kormányzati, illetve a rendőrségi épületeket, az utcáról pedig eltávolították a fém kerítéseket, kukákat és egyéb mozdítható tárgyakat, amiket a tüntetők a korábbi megmozdulásokon barikádépítésre, illetve fegyverként használtak.

A kiadatási törvény módosítását célzó tervezet végleges visszavonásán kívül egy olyan független bizottság felállítását is követelték, amely kivizsgálná a demonstrálókkal szembeni rendőrségi intézkedések jogosságát. A tüntetők szerint ugyanis a korábbi megmozdulásokon a rendőrség gumilövedéket, könnygázt és gumibotot is alkalmazva több alkalommal túlzott erőszakot alkalmazott velük szemben.

A kiadatási törvény módosítását célzó tervezet – melyet Carrie Lam hongkongi kormányzó a tüntetések nyomására július 9-én „halottnak” nyilvánított, de továbbra sem vont vissza -, lehetővé tenné, hogy az egyébként különleges közigazgatási státust élvező Hongkong olyan feleknek – köztük Kínának és Tajvannak – adhasson ki gyanúsítottakat, amelyekkel eddig nem volt kiadatási egyezménye.

A tervezet ellenzői attól tartanak, hogy Peking visszaélne a lehetőséggel, és a politikai menekültek ellen használná fel, ráadásul visszamenőleg is kérelmezhetné a kiadatást, már lezárt ügyekben is.

A törvénytervezet elleni tüntetések a múlt hónapban többször is milliós tömeget vonzottak. A tüntetők a jogszabály teljes visszavonása mellett már Lam lemondását is követelték.

Címlapkép: Youtube / printscreen